Miedema leidt voetbalsters naar zege bij laatste EK-test

Oranje Leeuwinnen © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalsters hebben de laatste oefenwedstrijd voor het EK in Engeland gewonnen. De ploeg van bondscoach Mark Parsons versloeg Finland in Enschede met 2-0, via twee doelpunten van spits Vivianne Miedema. De topscorer aller tijden van de 'Leeuwinnen' voerde haar productie op naar 94 goals in 111 interlands.
De oranje Leeuwinnen hebben een flink Limburgse invloed in de gelederen met vier speelsters. Dat zijn Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst), Lynn Wilms (Tegelen) en Romée Leuchter (Schinveld).

EK

Oranje begint het EK volgende week zaterdag in Sheffield tegen Zweden, de verliezend finalist van vorig jaar op de Olympische Spelen. De voetbalsters, die in Engeland hun titel verdedigen, spelen daarna in groep C tegen Portugal (13 juli) en Zwitserland (17 juli). De Finse vrouwen doen ook mee aan het EK.

Eerdere duels

Vorige week ging de ploeg van Parsons in een oefeninterland met maar liefst 5-1 onderuit tegen Engeland, dat onder leiding staat van Sarina Wiegman en tot de favorieten behoort op het EK. De voetbalsters wonnen dinsdag in Enschede in de WK-kwalificatie wel met 3-0 van Belarus.

Gouden schaal

Parsons stuurde tegen Finland zijn beoogde basisploeg voor het EK het veld in, met de na langdurig blessureleed weer fitte Daniëlle van de Donk als schaduwspits achter de aanvalsters Jill Roord, Miedema en Lieke Martens. Voor de aftrap kreeg Sherida Spitse uit handen van KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee een gouden schaal, omdat ze tegen Engeland haar tweehonderdste interland speelde.