Maastricht ook de komende jaren startplaats Gold Race

Wethouder John Aarts (links) en koersdirecteur Leo van Vliet ondertekenen het contract © Jean-Pierre Geusens
De Amstel Gold Race start ook de komende vijf jaar in Maastricht. Dat maakte de organisatie en de gemeente Maastricht donderdagmiddag bekend.
Eerder maakte de gemeente Valkenburg aan de Geul al bekend dat de Amstel Gold Race tot en met 2027 finisht in de gemeente. Maastricht tekent ook een contract voor de komende vijf edities.

25ste keer

De start van de Amstel Gold Race is al sinds 1998 in Maastricht. In 2023 wordt het dan ook de 25ste keer op rij dat de Amstel Gold Race in Maastricht vertrekt. In het verleden was de Limburgse provinciehoofdstad ook finishplaats. Maar sinds 2003 ligt de finishlijn in Valkenburg, eerst bovenop de Cauberg maar sinds 2013 ligt de eindstreep op de Rijksweg tussen Berg en Terblijt en Vilt. De gemeente Maastricht betaalt 65.000 euro per jaar voor de start te mogen organiseren. Dit was 50.000 euro per jaar.

Contract

Eerder verlengde de gemeente Valkenburg aan de Geul ook al het finishcontract. Die gemeente betaalt jaarlijks 130.000 euro aan de organisatie, zo staat in het nieuwe contract. Dat was tot nu toe 100.000 euro per jaar.

Kwiatkowski

De 56ste editie van de Amstel Gold Race werd eerder dit jaar gewonnen door de Pool Michal Kwiatkowski. Het was de tweede keer dat hij de heuvelklassieker won. Hij bleef Benoît Cosnefroy millimeters voor. De Fransman werd eerst tot winnaar uitgeroepen, maar het was de renner van Ineos Grenadiers die volgens de fotofinish eerder over de streep kwam.