Amerikaanse investeerder stapt in bij MVV Maastricht

Stadion De Geusselt in Maastricht © MVV Maastricht
Het diende zich al een tijdje aan, maar MVV heeft woensdag daadwerkelijk een grote partij gepresenteerd die in de club gaat investeren. Het gaat om de Amerikaanse maatschappij World Soccer Holdings (WSH).
WSH neemt 24 van de 100 aandelen in de club over van de Stichting MVV, dat wel de overige aandelen in haar bezit houdt. Het gouden aandeel, waarin kernwaarden van de club zoals de speelstad en clubkleuren verankerd zijn, blijft onaangeroerd.

735.000 euro

Met de aandelentransactie is een bedrag van 735.000 euro gemoeid. Dat bedrag komt ten goede aan de club. WSH verbindt zich in principe tot en met 2026 aan MVV en vaardigt één lid af aan MVV's raad van commissarissen.

Nog eens 24 aandelen

De Amerikaanse investeringsmaatschappij, die eerder op de deur klopte bij ADO Den Haag, heeft een optie tot koop op nog eens 24 aandelen laten vastleggen. Mocht het zover komen, dan is daarvoor een screening van voetbalbond KNVB vereist. Die screening is verplicht bij een aandelenoverdracht waarbij een partij minimaal 25% van alle aandelen in bezit krijgt. Zowel in het nieuwe als in het - mogelijk - toekomstig scenario blijft de Stichting MVV grootaandeelhouder binnen de club.

Commercie en sponsorwerving

MVV's algemeen directeur Erik Noor is blij dat hij de belofte van een investeerder in MVV kan nakomen. Hij schetst de toegevoegde waarde die WSH Kan hebben. "De maatschappij levert niet alleen geld maar ook veel know-how in de ruimste zin van het woord. Er moet dan gedacht worden aan kennis en expertise op het gebied van commercie, marketing PR, sponsorwerving maar ook ondersteuning op voetbaltechnisch vlak."

Opleiden

Voor de Amerikaanse investeerder, aangestuurd door de Nederlandse hoogleraar Bob Heere, zijn de uitstraling van Maastricht én de visie van MVV belangrijke redenen geweest om in te stappen. In de onlangs opgestelde visie speelt de eigen Academy een belangrijke rol. "We investeren veel in de opleiding. Dat betaalt zich uiteindelijk terug, als er een transfer plaatsvindt" licht Noor toe.

Wereldwijd netwerk

World Soccer Holdings wil wereldwijd een netwerk van voetbalclubs opzetten. WSH combineert daarbij de ervaring van managers van verschillende Amerikaanse sportorganisaties en experts op het gebied van internationale voetbalopleiding.