Voetbalsters winnen in kwalificatie voor WK van Belarus

Dominique Janssen in actie tegen Belarus. © ANP
De Nederlandse voetbalsters hebben gewonnen van Belarus, in het kader van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. In Enschede werd het 3-0 voor de formatie van bondscoach Mark Parsons. Oranje staat nu weer op de eerste plaats in de groep, voor IJsland.
Dominique Janssen, Lieke Martens en Lynn Wilms stonden in de basis. Janssen en Martens speelden de hele wedstrijd. Martens gaf ook een assist bij de 3-0. Wilms werd na 73 minuten gewisseld. Romée Leuchter kreeg geen speelminuten en bleef het hele duel op de bank.

Binnen kwartier

Al na iets minder dan een kwartier kwam Oranje op voorsprong. Jill Roord tikte in bij de 'eerste' paal, na een voorzet van Lieke Martens. Aniek Nouwen kopte na ongeveer een uur de 2-0 binnen. Ze deed dat na een voorzet van Sherida Spitse. In de slotfase scoorde ook Lineth Beerensteyn nog.

Veel potentie

Met het oog op de naderende Europese titelstrijd vond Martens dat Oranje nog wel wat meer mag laten zien. "We mogen tevreden zijn met dit resultaat, maar straks op het EK mag het nog wel wat beter", zei ze bij de NOS . "We kunnen dat ook wel, want in dit team zit heel veel potentie. Daarom heb ik er ook alle vertrouwen in. We hoeven ook niet te kritisch te zijn, maar we mogen best iets meer van onszelf eisen."

Geen boycot

De KNVB wilde aanvankelijk niet uitkomen tegen Belarus, het land dat betrokken is bij de oorlog in Oekraïne, maar kwam daarvan terug omdat andere landen geen boycot overwogen. Wel besloot de bond vervolgens in Enschede zonder toeschouwers te voetballen.
Onlangs verloren de Nederlandse vrouwen in Leeds nog een oefenduel met Engeland, 5-1. In juli speelt Oranje op het Europees kampioenschap.