Luc Steins en Kay Smits toch naar WK handbal

Kay Smits in actie tijdens het duel met IJsland © Orange Pictures
De Limburgse handbalinternationals Luc Steins en Kay Smits mogen met Oranje toch naar het wereldkampioenschap van 2023.
Nederland wist zich in eerste instantie niet te kwalificeren voor het toernooi in Polen en Zweden. De internationale handbalfederatie heeft nu besloten om de Nederlandse ploeg toch toe te laten tot het WK. Volgens de bond verdient Nederland een wildcard vanwege verschillende redenen, zoals de prestaties van de ploeg op laatste EK's. Ook is gekeken naar de algemene ontwikkeling van de sport.

WK-playoffduel

De Nederlandse ploeg, met daarin de spelbepalende internationals Luc Steins en Kay Smits, verloor in mei het WK-playoffduel van Portugal. De Portugezen grepen daarmee het laatste WK-ticket voor de neus van Nederland weg.

Laatste keer in 1961

Nederland eindigde in januari op het Europees kampioenschap op een tiende plaats. Het is voor het eerst sinds 1961 dat Nederland weer deelneemt aan een wereldkampioenschap.

Geen bondscoach

Naast Luc Steins en Kay Smits maken ook Ivar Stavast, Jasper Adams, Alec Smit en Thijs van Leeuwen regelmatig deel uit van de Nederlandse selectie. De handbalbond zal nu spoedig op zoek moeten gaan naar een nieuwe bondscoach. Vorige maand besloot het handbalverbond NHV nog om het contract met bondscoach Erlingur Richardsson niet te verlengen.