Limburgse wielervrouwen spelen geen rol van betekenis op NK

Het peloton tijdens het NK wielrennen © Orange Pictures
De Limburgse wielrensters hebben geen rol van betekenis kunnen spelen bij het Nederlands kampioenschap op de weg in Drenthe.
De nationale titel ging naar Riejanne Markus.

Aanvallen

Zoals vooraf al werd verwacht, was de wegwedstrijd bij de vrouwen een attractieve koers. Het regende aanvallen en veel favorieten lieten zich al vroeg in de koers voorin zien. Onder meer Marianne Vos koos voor een solo, maar zij werd teruggehaald. De beslissende aanval kwam er op elf kilometer van de streep. Shirin van Anrooij demarreerde en zij kreeg Riejanne Markus met zich mee. Ondanks dat het peloton het gat bijna nog wist te dichten, streden Van Anrooij en Markus op de Col du VAM om de nationale titel. Uiteindelijk was het Markus die Van Anrooij net kon voorblijven.

Kleindochter

Eva van Agt, de kleindochter van oud-premier Dries van Agt, werd de beste Limburgse. Van Agt, die tegenwoordig in Maastricht woont, werd 21ste. Quinty Schoens uit Stein finishte ook in de top 30 en werd 22ste. Schoens maakte voor de start bekend dat ze dit jaar zal deelnemen aan de Tour de France.

SD Worx

Bij de vrouwenwedstrijd ontbrak de titelverdedigster. Amy Pieters viel afgelopen december hard tijdens een training en belandde ruim drie maanden in coma. Afgelopen week was ze voor het eerst te zien in een interview. Voor de start stond de organisatie stil bij het ontbreken van Pieters. Team SD Worx, de ploeg van Pieters, was voor de start gebrand op het behouden van de nationale titel binnen de ploeg. Dat lukte door de overwinning van Markus niet. Lonneke Unneken was de beste renster van de Limburgse ploeg en finishte als 13e.