Zware nederlaag voor Oranjevrouwen in oefenwedstrijd

Lieke Martens (op de voorgrond) probeert de bal onder controle te krijgen © Orange Pictures
De Nederlandse voetbalvrouwen hebben hun eerste oefenwedstrijd richting het EK verloren. In Leeds was Engeland, een van de topfavorieten voor het EK, met 5-1 te sterk.
Lieke Martens speelde de eerste helft mee en scoorde de 0-1, Lynn Wilms deed 81 minuten mee en Dominique Janssen speelde de hele wedstrijd. Romée Leuchter kreeg geen speelminuten.

Hoekschop

Engeland en Nederland namen het oefenduel in Leeds allebei zeer serieus. Voor beide landen was het een laatste graadmeter in aanloop naar het EK dat over een kleine twee weken begint in Engeland. Oranje begon sterk aan het duel en wist Engeland onder druk te zetten. Na 22 minuten resulteerde dat in de 0-1. Sherida Spitse, die haar 200ste interland speelde, legde de bal uit een hoekschop precies op het hoofd van Lieke Martens die goed raak kopte. Tien minuten later kwam Engeland uit het niets op 1-1. Lucy Bronze zag haar voorzet in de verre hoek belanden.

Blessurebehandeling

Vijf minuten voor rust ging Lieke Martens zonder bal in de buurt op het gras zitten. Ze kreeg een blessurebehandeling en maakte nog wel de eerste helft vol, maar in de rust werd ze alsnog gewisseld. Martens was net terug van een blessure nadat ze de afgelopen maanden last had van fysieke problemen. In de tweede helft kreeg Nederland een grote mogelijkheid om weer op voorsprong te komen. Na ingrijpen van de videoscheidsrechter kreeg Oranje een penalty, maar Spitse schoot de bal op de paal.

Pijnlijke score

Aan de andere kant kwam Engeland nog geen minuut later wel op 2-1. Bethany Mead scoorde na een vlotlopende aanval. Oranje had daarna moeite om onder de druk van Engeland uit te komen. Na 72 minuten werd de wedstrijd beslist: keepster Sari van Veenendaal blunderde bij een schot van Ella Toone. Niet veel later werd het ook nog 4-1 via Lauren Hemp. Vlak voor het einde van de wedstrijd kwam Engeland zelfs op 5-1. Mead maakte haar tweede van de avond na zwak uitverdedigen door de Oranje-defensie.

Zweden

Oranje heeft dus nog genoeg werk te doen in aanloop naar de start van het EK. Met name aanvallend en qua fitheid was Engeland de Oranjevrouwen duidelijk de baas. Op 9 juli begint voor Nederland het EK tegen Zweden. Komende dinsdag speelt Oranje eerst nog een WK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland.