Verstappen deelt in Canada nieuwe tik uit in titelstrijd

Max Verstappen stuitert over de kerbstones in Montréal. © Red Bull Content Pool
Met een overwinning in de Grand Prix van Canada - de vijfde in de afgelopen zes F1-races - heeft Max Verstappen de voorsprong op zijn achtervolgers in de strijd om de wereldtitel vergroot.
De op poleposition gestarte Limburger zag het in Montréal alleen in de slotfase écht spannend worden. Hij bleef Carlos Sainz (Ferrari, tweede) en Lewis Hamilton (Mercedes, derde) voor. De titelconcurrenten van Verstappen vervulden een bijrol: teamgenoot Sergio Perez viel uit, Charles Leclerc (Ferrari) werd vijfde.

Uitstekende start

Verstappen kwam uitstekend uit zijn startvak en reed vlot enkele tellen weg bij zijn achtervolgers. Aan kop van die achtervolging reed Ferrari-coureur Sainz, die de verrassend als tweede gestarte Alonso (Alpine) had gepasseerd. Verstappen hoefde zich niet druk te maken om titelrivalen Perez en Leclerc, die respectievelijk op de dertiende en negentiende plek aan de race begonnen.

Panne voor Perez

Perez verdween in de negende raceronde definitief van het toneel door een technisch mankement aan zijn Red Bull-bolide: einde race voor de Mexicaan, die zo een dramatisch weekend beleefde. Verstappen zal met argusogen naar die betrouwbaarheidsproblemen bij zijn teamgenoot hebben gekeken. Wel benutte de Limburger de virtual safety car-situatie voor een vroege bandenwissel.
Max Verstappen zag Carlos Sainz regelmatig héél dichtbij opduiken in zijn spiegels. © Red Bull Content Pool

Wisselen

Verstappen gaf daarmee - tijdelijk - de koppositie prijs, want Sainz en Alonso wisselden hun banden niet. Tien ronden later had Verstappen die leiding weer te pakken, nadat hij Alonso had ingehaald en Sainz bij een nieuwe virtual safety car alsnog een pitstop maakte. Verstappen reed een tijdje onbedreigd aan kop, maar zag zich 26 rondjes voor het eind genoodzaakt weer banden te wisselen.

Safety car

Toen Yuki Tsunoda twintig rondjes voor de finish een bocht miste, de safety car op de baan verscheen en ook Sainz zijn laatste pitstop maakte, kwam de Ferrari-coureur weer pal achter Verstappen te rijden. Een spannend slot - eigenlijk een verkapte sprintrace van 16 rondes - diende zich zo aan.

Weer een overwinning

Verstappen kwam onder dusdanig zware druk van Sainz te staan, dat de koppositie voor de Red Bull-coureur onhoudbaar leek. Maar de werkelijkheid bleek rooskleuriger. De Limburger haalde alles uit de kast en won met een minimaal verschil. Het is voor Verstappen alweer zijn zesde zege in dit seizoen, en maar liefst zijn vijfde overwinning in de afgelopen zes GP's.

WK

Verstappen begon de race als WK-leider, met een voorsprong van 21 punten op Perez en 34 punten meer dan Leclerc. Nu groeit die marge op Perez tot 46 punten en kijkt Leclerc tegen 49 punten achterstand aan.

Silverstone

De volgende Formule 1-race staat over twee weken op het programma: op 3 juli vindt de GP van Groot-Brittannië op het circuit van Silverstone plaats.