Concept-voetbalprogramma: tien data om naar uit te kijken

De Limburgse clubs. © Erwin Minkenberg en Jack Kochanowski (Beeldbewerking: L1)
De KNVB heeft woensdagochtend het concept-competitieprogramma bekendgemaakt voor het komende voetbalseizoen.
Woensdag werden al de eerste wedstrijden in de eerste speelronde bekendgemaakt en nu kunnen de fans ook uitkijken naar de andere wedstrijden in het nieuwe voetbalseizoen. We pikten tien speelrondes eruit om in de gaten te houden:

Speelronde 1 - vrijdag 5 augustus, zaterdag 6 augustus en maandag 8 augustus

De wedstrijden die de KNVB dinsdag al aankondigde: de duels van de eerste speelronde. Eredivisionist Fortuna Sittard opent het seizoen op zaterdagmiddag 6 augustus thuis tegen kampioen Ajax. Ook VVV-Venlo begint met een thuiswedstrijd, op 5 augustus tegen Almere City. Diezelfde dag begint Roda JC de competitie in en tegen Dordrecht. MVV begint als laatste van de vier Limburgse clubs aan het seizoen. Op maandag 8 augustus treft het in Noord-Holland Jong AZ.

Speelronde 5 - zondag 4 september

De eerste derby van het seizoen staat gepland op zondag 4 september. Om 12:15 uur treffen MVV en Roda JC elkaar in De Geusselt. Daar zullen geen Roda-supporters bij zijn. De club kreeg die straf na aanleiding van de ongeregeldheden in de derby van afgelopen seizoen. Het wordt sowieso een mooie sportzondag met aansluitend de Grand Prix van Zandvoort.

Speelronde 6 - zaterdag 10 september

Het is niet dat NEC - Fortuna Sittard op zaterdag 10 september even spannend is als afgelopen 15 mei, toen Fortuna het Eredivisieschap wist veilig te stellen in Nijmegen, maar het is wel het begin van een periode waarin Fortuna tegen ploegen speelt waar het punten kan pakken tegen ploegen die even sterk worden geacht. Het speelt achtereenvolgens tegen NEC (uit), Excelsior (thuis), FC Volendam (thuis), Vitesse (uit) en RKC (thuis).

Speelronde 10 - vrijdag 7 oktober

De volgende derby staat gepland op vrijdag 7 oktober. In het Parkstad Limburg Stadion trappen Roda JC en VVV-Venlo om 20:00 uur af. Afgelopen seizoen werd deze derby nog zonder publiek gespeeld en eindigde het duel in Kerkrade in 0-0.

Speelronde 14/16 - zondag 20 november

Het komende voetbalseizoen is anders dan anders. Doordat het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar wordt georganiseerd, vindt het WK plaats in de winter. Daardoor speelt Fortuna Sittard al in het weekend van 12/13 november de laatste wedstrijd van het kalenderjaar in en tegen Groningen. De Keuken Kampioen Divisie speelt de laatste wedstrijden voor de start van het WK een week later. Op zaterdag 19 november speelt VVV uit bij FC Den Bosch, op zondag 20 november treft MVV in eigen stadion Almere City en reist Roda JC af naar Den Haag. Een dag later speelt Oranje op het WK al de eerste wedstrijd tegen Senegal

Speelronde 17 - zondag 11 december

Waar de Eredivisie helemaal stil ligt tijdens het WK, gaat de Keuken Kampioen Divisie wel nog verder. Na de groepsfase staan er twee speelrondes gepland in de Keuken Kampioen Divisie. Tijdens een van die twee speelrondes staat er een derby op het programma. Op zondag 11 december stuiten VVV en MVV op elkaar in De Koel. Afgelopen seizoen werd het een kansenfestival en won VVV uiteindelijk met 2-0.

Speelronde 23 - zondag 5 februari

De eerste derby van 2023 is op zondag 5 februari. Om 14:30 uur staan Roda JC en MVV voor de tweede keer tegenover elkaar, ditmaal in het Parkstad Limburg Stadion. Ook dit streekduel werd door de coronamaatregelen afgelopen seizoen zonder publiek gespeeld. Roda JC won met 1-0.

Speelronde 27 - vrijdag 3 maart

Een aantal weken na de derby tegen Roda JC wacht MVV een nieuwe Limburgse kraker. Op vrijdagavond 3 maart komt VVV-Venlo op bezoek in de Geusselt. De Maastrichtenaren zullen op revanche uit zijn na de pijnlijke 0-5 nederlaag tegen de Venlonaren afgelopen februari.

Speelronde 29 - zondag 19 maart

De laatste Limburgse derby van het seizoen is op zondagmiddag 19 maart. VVV-Venlo en Roda JC spelen om 12:15 uur tegen elkaar in de Koel. In februari van dit jaar werd het 1-1 in Venlo.

Speelronde 34/38 - zondag 28 mei en vrijdag 19 mei

Door het WK staan de laatste speelrondes ook later dan gebruikelijk op het programma. De Keuken Kampioen Divisie is als eerste klaar op vrijdag 19 mei. Roda JC speelt dan thuis tegen Willem II, MVV gaat op bezoek bij Almere en VVV-Venlo speelt bij Jong FC Utrecht. Fortuna Sittard speelt op zondag 28 mei de laatste wedstrijd van het seizoen. Op die laatste speeldag treft Fortuna een ploeg die het nog goed kent van de laatste speelronde van afgelopen seizoen: NEC. Op zondag 11 juni staan de laatste finales in de play-offs op het programma.
Komende vrijdag wordt het competitieprogramma definitief vastgesteld. Meestal wijkt het conceptprogramma, op details na, nauwelijks af van het definitieve programma.