Toyota en Litjens kunnen opnieuw juichen in Le Mans

De winnende Toyota-bolide in Le Mans. © Orange Pictures
De 24 uur van Le Mans is opnieuw een prooi geworden voor Toyota Gazoo Racing. De Hypercar van de titelverdediger, aangestuurd door Horstenaar John Litjens, kwam als eerste over de streep.
Litjens is al jaren chief project leader bij het succesvolle raceteam, dat de bovenste twee treden op het podium bezette met haar bolides. Het is de vijfde Le Mans-zege op rij voor Toyota.

Buemi, Hartley en Hirakawa

De winnende wagen met startnummer 8, met de Zwitser Sébastian Buemi, de Nieuw-Zeelander Brendon Hartley en de Japanner Ryo Hirakawa beurtelings als bestuurder, wist in 24 uur 380 rondes af te leggen. De Toyota-auto met startnummer 7, met de Brit Mike Conway, de Japanner Kamui Kobayashi en de Argentijn José Maria Lopez als coureurs, finishte met 2 minuten achterstand als tweede.

Favorietenrol

Daarmee maakte de formatie van Litjens, die op de eerste en tweede startpositie was begonnen, haar favorietenrol waar. Glickenhaus Racing, met de Britten Ryan Briscoe en Richard Westbrook en de Fransman Franck Mailleux, eindigde op vijf ronden achterstand als derde.

Frijns

Robin Frijns viel met iets meer dan 5 uur te gaan uit. De Maastrichtenaar crashte tegen het einde van zijn rijbeurt in de Oreca 07 - Gibson van zijn Team WRT. Hij kwam te wijd een bocht uit en schoot tegen de vangrails. Hij kreeg zijn auto niet meer aan de praat.
Frijns was als zesde begonnen aan de race, maar al ver teruggevallen. Hij reed ook in LMP2-klasse. In deze klasse won hij vorig jaar de 24 uur van Le Mans.