Flekken en Oranje spelen gelijk tegen Polen

Mark Flekken in het duel met Polen © ANP
Mark Flekken uit Bocholtz heeft met het Nederlands elftal met 2-2 gelijkgespeeld tegen Polen in de Nations League.
In de vierde interland van Flekken kwam Oranje terug van een 2-0 achterstand en kreeg het kansen op de winnende treffer. Dat doelpunt viel echter niet.

Blessure

De naam van Flekken was een verrassing in de opstelling van bondscoach Louis van Gaal. De oefenmeester gaf voor de wedstrijd duidelijkheid over de keuze voor de Limburger: "Jasper Cillessen heeft een kleine blessure opgelopen tijdens de training", zei Van Gaal tegen de NOS. Uit die woorden kan worden geconcludeerd dat eigenlijk Cillessen de beoogde keeper zou zijn tegen Polen. Door de blessure van Cillessen kon Flekken zich wel bewijzen met een elftal dat verder nagenoeg gelijk was als het duel met België.

Verdedigend

Polen trad met een verdedigend ingesteld elftal aan in De Kuip. Daardoor had Oranje veelvuldig de bal en moest het op zoek naar ruimtes om kansen te creëren. Het doelpunt van Polen na 18 minuten kwam dan ook uit de lucht vallen. Na zwak verdedigen van Daley Blind kon ook Flekken geen redding meer brengen op de inzet van Matty Cash: 0-1. Blind en Flekken maakten bij het doelpunt geen sterke indruk. Oranje probeerde daarna wel de gelijkmaker te produceren, maar kansen creëren bleef lastig.

Drie snelle doelpunten

Na rust kwam er meer spektakel in de wedstrijd. Vijf minuten na rust kwamen twee Poolse spelers op Flekken afgerend na een mooie diepe bal. Door een slimme pass van Przemyslaw Frankowski op Piotr Zielinski was de Limburger kansloos om een tweede Poolse treffer te voorkomen. De grensrechter meende dat het buitenspel was, maar de videoscheidsrechter zag dat daar geen sprake van was en daardoor werd het alsnog 0-2. Oranje reageerde direct en kwam via Davy Klaassen (1-2) en Denzel Dumfries (2-2) binnen vier minuten op gelijke hoogte. Bij de tweede Nederlandse treffer dacht de grensrechter dat het buitenspel was, maar opnieuw besliste de videoscheidsrechter anders en keurde hij het doelpunt alsnog goed.

Voorsprong

Daarna ging met name Oranje op zoek naar de voorsprong. Polen loerde iets meer op de counter en verstuurde na 70 minuten weer een diepe bal. Het was het moment waarop Flekken kon laten zien dat hij scherp was. Voordat een Poolse aanvaller aan de bal kon komen, wist Flekken door attent reageren de bal weg te trappen. Even later stond de Limburgse doelman goed opgesteld bij een laag schot.

Penalty

Oranje kreeg vijf minuten voor tijd een grote kans op de overwinning, maar Memphis Depay zag zijn inzet worden gekeerd door de keeper Lukasz Skorupski. Na die redding maakte verdediger Cash hands. De VAR riep de scheidsrechter naar de kant, waarna Depay vanaf de penaltystip mocht aanleggen. De spits schoot de bal op de paal, waardoor het 2-2 bleef. Even later kreeg Depay opnieuw een grote kans, maar doelman Skorupski had een geweldige reflex in huis. Daardoor bleef het 2-2, maar behield Oranje wel de leiding in de Nations League-groep.

Reddingen

Flekken zal balen van de twee tegentreffers die hij heeft moeten incasseren. In de vier interlands die Flekken tot nu toe speelde, moest hij al zes keer de bal uit het net halen, waardoor hij nog geen interland 'de nul' hield. De Limburger was niet vaak de oorzaak van de tegengoals, maar het zal ongetwijfeld knagen aan de doelman uit Bocholtz.
Daarnaast kon Flekken zichzelf nog niet onderscheiden doordat hij in vier interlands weinig reddingen heeft moeten verrichten. Als Cillessen dinsdag fit is, zal hij waarschijnlijk gaan spelen in de thuiswedstrijd tegen Wales. Daardoor zal een volgende interland van Flekken mogelijk pas in september zijn. Dan staan de laatste twee duels in de Nations League op het programma in en tegen Polen en thuis tegen België.