Verstappen start als derde in Bakoe, Leclerc pakt pole

Max Verstappen in actie in Azerbeidzjan © Red Bull Content Pool
Max Verstappen start zondag als derde aan de Grand Prix van Azerbeidzjan. De coureur van Red Bull Racing moest in de kwalificatie zijn meerdere erkennen in Charles Leclerc en teamgenoot Sergio Pérez.
Het is de zesde keer in acht races dat Leclerc poleposition weet te veroveren.

Vertraging

De kwalificatie in Bakoe begon iets later dan gepland vanwege een crash in de Formule 2. Daardoor schoof het hele programma iets op en dus ook de kwalificatie. Met een kwartier vertraging deden de 20 coureurs een poging om de eerste kwalificatieronde op het stratencircuit te overleven. De topcoureurs hadden daar zoals verwacht weinig moeite mee. Max Verstappen, Charles Leclerc, Sergio Pérez en Carlos Sainz gebruikten de eerste kwalificatieronde wel om hun auto's nog eens te testen.

Rode vlag

Verstappen was uiteindelijk de snelste in de eerste kwalificatieronde, die werd onderbroken door een rode vlag na een crash van Lance Stroll. Hij schatte een bocht verkeerd in en zag daardoor zijn voorvleugel sneuvelen. Een paar minuten daarvoor schatte de Canadees ook al een bocht verkeerd in.

Aston Martin

In de tweede kwalificatieronde gingen de coureurs van Red Bull en Ferrari door met het verbeteren van hun tijd. In het achterveld ging er weer een Aston Martin tegen de muur. Na Stroll kon ook Sebastian Vettel zijn auto niet recht houden. Hij kon zijn strijd om een plek bij de beste tien wel vervolgen en kon zich ook kwalificeren voor de laatste kwalificatieronde. De snelste tijd in de tweede kwalificatieronde was uiteindelijk voor Sergio Pérez. Verstappen zette de vierde tijd neer, maar ging niet voluit in Q2.

Sainz

In de beslissende derde kwalificatieronde zette Carlos Sainz als eerste een toptijd neer met een voorsprong van 47 duizendste op zijn teamgenoot Charles Leclerc. Verstappen kwam niet dichtbij en was bijna twee honderdsten langzamer dan de Ferrari-coureurs. Ook teamgenoot Pérez was sneller dan de Limburger. De Red Bulls reden wel geen vlekkeloze ronde.

Tweede startrij

In de allerlaatste en beslissende run was het opnieuw Sainz die zijn tijd mocht proberen te verbeteren. De Spanjaard kon zijn eigen tijd niet verbeteren, maar zag Leclerc dat wel doen. De Monegask reed een ijzersterke ronde en zette een tijd 1.41,359 neer. Verstappen kwam daar niet aan en was ruim drie honderdsten langzamer dan Leclerc. Even later was Pérez ook nog sneller dan de Limburger, waardoor Verstappen zondag vanaf de tweede startrij moet beginnen. Hij vindt Carlos Sainz naast zich op P4.

Live

De Grand Prix van Azerbeidzjan is zondag vanaf 13:00 uur live te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk Pitlane, het autosportprogramma van L1, met een voorbeschouwing op de race in Bakoe:

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!