Teunissen nog steeds in race voor plaats in Tourploeg

Mike Teunissen © Orange Pictures
Wielrenner Mike Teunissen komt nog steeds in aanmerking voor één van de vijf plekken in de Tour de France-ploeg van Team Jumbo-Visma.
Op dit moment zijn alleen Wout van Aert, Primož Roglic en Jonas Vingegaard zeker van een plek in de ploeg die in juli naar Frankrijk afreist, zo laat ploegleider Merijn Zeeman aan Wielerflits weten.

Acht renners voor vijf plekken

Voor de overige vijf plekken komen in totaal nog acht renners in aanmerking. Het gaat naast Teunissen om Steven Kruijswijk, Sepp Kuss, Rohan Dennis, Robert Gesink, Tiesj Benoot, Nathan van Hooydonck en Christophe Laporte. De definitieve selectie maakt Jumbo-Visma anderhalve week voor de Tour de France bekend. Alle elf renners bereiden zich voor alsof ze komende maand de Tour moeten rijden.

Valpartij, ziekte of coronabesmetting

Zeeman geeft aan dat alle renners kans maken om in de belangrijkste wielerronde van het jaar van start te gaan. Team Jumbo-Visma wil daarmee voorkomen dat op het laatste moment een niet optimaal voorbereidde coureur moet worden opgesteld. De ploeg houdt er rekening mee dat vlak voor de start van de Tour iemand positief op corona wordt getest. De laatste jaren kwam het bij de Nederlandse ploeg voor dat een renner door een valpartij of ziekte in de Ronde van Zwitserland of de Dauphiné uitviel.
"In 2020 verloren we Mike Teunissen vlak voor de Tour. Amund Grøndahl Jansen werd toen op het laatste moment opgeroepen. Maar hij had bij lange na niet dezelfde voorbereiding als de overige zeven. Dat risico nemen we niet meer", laat Zeeman weten.

Geen ZLM, wel Zwitserland

Teunissen start zaterdag in de Ronde van Zwitserland. De uit Ysselsteyn afkomstige wielrenner zou oorspronkelijk niet in Zwitserland rijden. Na een valpartij tijdens de Ronde van Noorwegen is zijn programma omgegooid. Daarom start Teunissen wel in Zwitserland en doet hij deze niet mee aan de ZLM Tour.
De prestaties in de Ronde van Zwitserland en de Dauphiné gelden niet als ultieme test voor een uitverkiezing in de Tourformatie. De ploegleiding wil met een uitgebalanceerd team naar de start van de Tour in Denemarken afreizen. "We gaan op grote hoogte klimmen, maar er wachten ook kasseien en een lastige eerste week. Er zijn veel verschillende kwaliteiten uit ons team nodig om daar doorheen te komen", licht Zeeman zijn toekomstige keuzebeleid toe.

Teunissen als ideale helper

De ploegleiding zal ook moeten meewegen of men zich wil focussen op het veroveren van de groene trui door Wout van Aert. In dat geval heeft Mike Teunissen in het verleden al bewezen een uitstekende helper voor de Belg te zijn. Teunissen kan als geen ander zijn kopman door het peloton loodsen om hem dan in de laatste honderd meter op het juiste moment af te zetten. Dat bewees hij onder ander bij de ritwinst van Van Aert op de Champs Elysées tijdens de slotrit van de Tour in 2021.