Venijn in de staart: Flekken en Oranje verslaan Wales

Mark Flekken tijdens de wedstrijd Wales-Nederland. © Orange Pictures
Lang leek Mark Flekken in zijn derde interland in het Nederlands Elftal op weg naar zijn eerste clean sheet. Die primeur ontglipte de keeper woensdagavond in blessuretijd, maar hij won met Oranje wel van Wales.
Nadat de doelman uit Bocholtz in de 92ste minuut geen kans had om een kopbal van Rhys Norrington-Davies te stoppen, zorgde Wout Weghorst een minuut later alsnog voor een Nederlandse driepunter: 1-2.

Weinig te doen

Bondscoach Louis van Gaal stelde tegen opzichte van het Nations League-duel tegen België - dat overtuigend met 1-4 gewonnen werd - woensdagavond elf andere spelers op. Flekken nam zodoende onder de lat de plek van Jasper Cillessen in. In de eerste helft pakte hij op stijlvolle wijze een Welshe vrije trap, maar had de doelman van Freiburg al met al betrekkelijk weinig te doen.

Hoge ballen

Het duel in Cardiff was niet bepaald enerverend te noemen, maar werd opengebroken toen Teun Koopmeiners pal na rust met een diagonaal schot doel trof. Oranje en Flekken, die een paar hoge ballen moest onderscheppen, hadden weinig te duchten van Wales. Bij het Nederlands Elftal kwamen de sterkhouders Frenkie de Jong en Steven Bergwijn nog binnen de lijnen en de zege leek niet in gevaar te komen.

Blessuretijd

Maar het venijn zat in de staart. Hans Hateboer liet zich in blessuretijd foppen door Norrington-Davies, die de bal snoeihard voorbij de kansloze Flekken knikte. Een puntendeling leek het verdict, maar in minuut 93 sloeg Weghorst aan de overkant toe. Flekken hield zo ook in zijn derde interland zijn doel niet schoon, maar is na een 4-2 zege op Denemarken bij zijn debuut en een 1-1 gelijkspel tegen Duitsland nog steeds ongeslagen in het tenue van Oranje.

Polen en opnieuw Wales

Nederland leidt met zes punten uit twee duels haar poule in de Nations League, de competitie die door bondscoach Van Gaal vooral wordt gezien als voorbereidingstoernooi op het WK in Qatar. Zaterdag speelt Nederland in de Rotterdamse Kuip tegen Polen en dinsdag is in hetzelfde stadion opnieuw Wales de tegenstander.

Speelminuten

Het is aannemelijk dat in ten minste één van die duels opnieuw speelminuten voor Flekken in het verschiet liggen, zoals dat ook voor concurrent Jasper Cillessen geldt. Kjell Scherpen is de derde keeper in de selectie, sinds Tim Krul geblesseerd het trainingskamp verliet. Een andere potentiële eerste keus, Justin Bijlow, ontbreekt in deze interlandperiode eveneens door blessureleed.