ZLM Tour terug met Limburgse etappe als scherprechter

Beeld van de laatste editie van de ZLM Tour, in 2019. Caleb Ewan wint deze sprintetappe. © Orange Pictures
Titelverdediger Mike Teunissen ontbreekt, maar wielerliefhebbers hebben deze week genoeg om naar uit te kijken in de ZLM Tour, die woensdag van start gaat.
De vijfdaagse Nederlandse wielerkoers die ook Limburg aandoet begint in het Zeeuwse Kapelle.

Buchten

Vrijdag staat een 186 kilometer lange etappe van Heythuysen naar Buchten op de rol. Voormalig wielrenner Rob Ruijgh, die de komende dagen samen met Max van den Boorn op L1 TV het commentaar bij de koers verzorgt, verwacht spektakel. Ook vanwege de smalle wegen: "Buitenlandse renners zeggen wel eens dat 'wij Hollanders' een meter asfalt vergeten zijn."

Cavendish en Teunissen

De afgelopen twee jaar ging vanwege de coronaproblematiek een streep door de ZLM Tour. De erelijst van de jaren ervoor is een fraaie. Zo gingen Mark Cavendish, Philippe Gilbert, André Greipel en dus Teunissen al eens met de eindzege aan de haal.

Limburgse hellingen

Die erelijst verraadt al dat vooral de sprinters de komende dagen aan hun trekken gaan komen. Alleen de 'Limburgse' rit op vrijdag heeft een geaccidenteerd karakter, met onder meer de Cauberg, Bemelerberg, Loorberg, Camerig en Eyserbosweg op de route. Die etappe wordt dan ook de scherprechter in de strijd om het algemeen klassement.

Viviani, Degenkolb en Kooij

Toppers op de startlijst zijn de Italiaan Elia Viviani en Duitser John Degenkolb. Maar met Jos van Emden, Sebastian Langeveld en Olav Kooij staan er ook aansprekende Nederlandse renners aan de start. Laatstgenoemde wordt ook gezien als kanshebber om de ZLM Tour te winnen.

Live

De eerste etappe begint woensdag 15 juni om 20:15 uur. Van donderdag tot en met zondag starten de etappes in de loop van de middag. De ZLM Tour is iedere dag live te volgen bij L1. De etappe van woensdag wordt online rechtstreeks uitgezonden, donderdag tot en met zondag zie je de koers live via L1 TV en L1.nl. Bekijk hier het exacte uitzendschema.