Terug naar de roots: keeper Flekken in WDZ-shirt op het veld

Afbeelding ter illustratie
Mark Flekken, doelman van SC Freiburg en het Nederlands Elftal, zal zich aanstaande vrijdag weer even een speler van amateurclub WDZ wanen.
De keeper gaat dan tijdens de warming up voor de training van Oranje het shirt van de vereniging uit 'zijn' Bocholtz dragen. Flekken zette bij WDZ ooit zijn eerste stappen op een voetbalveld.

Geinburgia en Smitshoek

De 28-jarige goalie wacht dan een warming-up met teamgenoten in shirts van onder meer VV Moordrecht, SV Geinburgia, ASV Arkel en VV Smitshoek. Dat zijn immers de vroegere clubs van respectievelijk Memphis Depay, Guus Til, Frenkie de Jong, Denzel Dumfries. Alle spelers van het Nederlands Elftal zullen namelijk het tenue dragen van de vereniging waar voor hen het voetbal ooit begon.

Nationale Voetbaldag

Het is een initiatief van voetbalbond KNVB, die daarmee de spelers van Oranje het weekend van 'De Nationale Voetbaldag' laat aftrappen. Zaterdag 11 en zondag 12 juni gaan clubs in het hele land hun poorten openen met het doel om zoveel mogelijk mensen kennis te laten maken met de kracht van het verenigingsleven.

Amateurshirts

De campagne #trotsopmijnshirt, aanstaande vrijdag dus, vormt de inluiding van die activiteiten. Het is de bedoeling dat de spelers van de selectie van bondscoach Louis van Gaal met hun actie ook andere mensen aansporen om die dag het shirt van hun amateurclub aan te trekken.

Binding

Met de Nationale Voetbaldag wil voetbalbond KNVB de maatschappelijke waarde van het voetbal in de spotlight zetten, en bijvoorbeeld laten zien hoe verenigingen voor mensen een rol als 'tweede thuis' kunnen vervullen. Daarnaast moeten de activiteiten voor extra binding tussen de amateurclubs en hun omgeving zorgen.
Vorig jaar deden verspreid over Nederland zo'n 500 verenigingen mee aan het initiatief.

Nations League

Flekken focust zich ondertussen met het Nederlands Elftal op de drie resterende Nations League-wedstrijden. Woensdag (20:45 uur) speelt Oranje in Cardiff tegen Wales, gevolgd door thuiswedstrijden in Rotterdam tegen Polen (zaterdag, 20:45 uur) en Wales (dinsdag 14 juni, 20:45 uur). Bocholtzenaar Flekken, die tegen België op de bank zat, hoopt dan vanzelfsprekend op speelminuten en wil zijn plek afdwingen in de selectie voor het WK, later dit kalenderjaar in Qatar.