Richardsson stopt als bondscoach Nederlandse handballers

Erlingur Richardsson © Orange Pictures
De Limburgse handballers in het Nederlandse team krijgen een nieuwe bondscoach. Erlingur Richardsson stopt als trainer van de Nederlandse handbalmannen.
De handbalbond en de IJslander konden geen overeenstemming bereiken over een nieuw contract. Luc Steins, Kay Smits, Ivar Stavast, Alec Smit, Jasper Adams en Thijs van Leeuwen maakten tijdens de laatste interlandperiode deel uit van de Nederlandse selectie.

Zes Limburgers

Richardsson begon in 2017 als bondscoach van Oranje. Twee jaar later wist hij zich met de handbalmannen voor het eerst in de historie te plaatsen voor het EK. Op het toernooi, dat werd gehouden in 2020, strandde Nederland in de groepsfase. Aan het begin van dit jaar was Nederland opnieuw aanwezig op het EK, ditmaal wilde Oranje voor het eerst de hoofdfase van het EK proberen te bereiken. Bondscoach Richardsson selecteerde zes Limburgers voor het toernooi. Nederland wist de hoofdfase te bereiken en eindigde uiteindelijk als tiende op het EK.

WK

In april liep Nederland deelname aan het WK net mis door over twee duels te verliezen van Portugal. Oranje deed bij de mannen in 1961 voor het laatst mee aan het WK.

Evaluatie

"Richardsson heeft ontzettend mooie successen behaald met de ploeg. Het team heeft zich onder zijn leiding sterk ontwikkeld. Daar zijn we hem uiteraard zeer dankbaar voor. Na de evaluatie zijn we tot de conclusie gekomen dat het tijd is voor een nieuwe fase. De zoektocht naar een nieuwe bondscoach wordt gestart", zegt Serge Rink, technisch directeur van de Nederlandse handbalbond.

Kwalificatie

In oktober start de EK-kwalificatie voor Nederland. Oranje treft Kroatië, Griekenland en België in de kwalificatiepoule. De beste twee landen van de groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK in 2024.