Tom Dumoulin stopt na dit jaar met wielrennen

Tom Dumoulin © Orange Pictures
Tom Dumoulin stopt na dit seizoen met wielrennen. Dat heeft de 31-jarige Maastrichtenaar vrijdag bekendgemaakt op Instagram.
Hij schrijft dat hij in 2020 een moeilijk jaar heeft gehad en er nu voor kiest om 'niet voor een lange, geduldige weg te gaan zonder garantie op succes'.

Schim van mezelf

Twee jaar geleden was de profwielrenner van Jumbo-Visma naar eigen zeggen overtraind en opgebrand. "Ik was nog maar een schim van mezelf." Hij nam begin 2021 een pauze om ook na te denken over zijn toekomst.

Liefde voor de fiets

In juli 2021 besloot Dumoulin, die in 2017 de Giro d'Italia en BinckBank Tour won, om door te gaan met wielrennen. Dat maakte hij bekend na de olympische tijdrit waarin hij de zilveren medaille veroverde. "Enerzijds omdat de Olympische Spelen in Tokyo me trokken, maar zeker ook vanwege mijn liefde voor de fiets en de passie voor deze bijzondere wielerwereld waarin ik mij vaak verbaas, maar even vaak ook enorm thuisvoel", schrijft hij nu over die keuze.

In disbalans

Ondanks zijn keuze vorig jaar om door te gaan, was ook dit jaar voor hem frustrerend. In mei stapte hij tijdens de Giro d'Italia nog af wegens fysieke klachten. "Mijn lichaam voelde en voelt nog steeds moe aan. Zodra de belasting in training of wedstrijden hoger wordt, krijg ik last van vermoeidheid, pijntjes en blessures in plaats van beter te worden." De Maastrichtenaar heeft het gevoel dat de 100 procent toewijding en wat hij er vervolgens voor terugkrijgt al een tijd in disbalans is.
Hij sluit het bericht positief af. "Ik kijk vooral enorm uit naar het WK in Australië waar ik hoop nog een laatste keer uit te kunnen halen in de tijdrit." Wat hij na zijn profcarrière gaat doen, weet hij nog niet. "En dat wil ik nu eigenlijk ook nog niet weten."

RSM Wealerronde

Vrijdag verschijnt Dumoulin aan de start van de RSM Wealerronde, een criterium door de straten van Maastricht. Wielerjournalist Raymond Kerckhoffs noemde dat eerder 'een goed signaal'. "Als je eigenlijk zag hoe teleurgesteld hij was na zijn opgave in de Giro hoopte ik maar dat hij niet weer in een wak terecht zou komen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!