Vier Limburgse Leeuwinnen bij EK-selectie

Lieke Martens in duel met de Française Eve Perisset © Orange Pictures
Bondscoach Mark Parsons van de Nederlandse voetbalsters heeft vier Limburgse Leeuwinnen geselecteerd voor het EK van komende zomer in Engeland.
De vier Limburgse vrouwen zijn Lieke Martens (Nieuw-Bergen), Dominique Janssen (Horst), Lynn Wilms (Tegelen) en Romée Leuchter (Schinveld).

Twee vaste krachten ontbreken

Kika van Es en Shanice van de Sanden ontbreken in de EK-selectie van Oranje. Ook Fenna Kalma, de topscorer van de Eredivisie Vrouwen, zit niet bij de 23 speelsters. Linksback Van Es en vleugelspits Van de Sanden waren vaste krachten bij Oranje op het gewonnen EK van 2017 in eigen land en twee jaar later op het WK in Frankrijk, waar de Leeuwinnen de finale haalden. Kalma hielp FC Twente dit seizoen met 33 doelpunten aan de landstitel.

'Slapeloze nachten'

Daniëlle van de Donk maakt haar rentree bij de regerend kampioen van Europa na een afwezigheid van negen maanden vanwege een zware blessure. Parsons heeft naar eigen zeggen 'slapeloze maanden' gehad door de keuzes die hij moest maken. "We hebben geprobeerd de beste groep, het beste team te formeren voor wat een grote zomer wordt. Het is een groep met veel kwaliteiten, met veel ervaring in grote wedstrijden en op grote toernooien, en met veel spelers die dit seizoen met hun clubs prijzen hebben gepakt."
EK-selectie Oranje, keepsters: Daphne van Domselaar (FC Twente), Barbara Lorsheyd (ADO den Haag) en Sari van Veenendaal (PSV); verdediging: Kerstin Casparij (FC Twente), Caitlin Dijkstra (FC Twente), Merel van Dongen (Atlético Madrid), Stefanie van der Gragt (Ajax), Dominique Janssen (VfL Wolfsburg), Aniek Nouwen (Chelsea), Marisa Olislagers (FC Twente) en Lynn Wilms (Wolfsburg); middenveld: Danielle van de Donk (Olympique Lyon), Damaris Egurrola (Olympique Lyon), Jackie Groenen (Manchester United), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Wolfsburg) en Sherida Spitse (Ajax); aanval: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Esmee Brugts (PSV), Renate Jansen (FC Twente), Romée Leuchter (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona) en Vivianne Miedema (Arsenal).