Heldenrol keeper Van Gassel bij absurde promotie Excelsior

Stijn van Gassel. © Orange Pictures
In een play-off-ontknoping met twee rode kaarten, acht goals en achttien penalty's heeft keeper Stijn van Gassel uit Ysselsteyn zich tot de held van Excelsior Rotterdam ontpopt.
De goalie pareerde zondagavond in het duel tegen ADO Den Haag in de penaltyserie twee strafschoppen en had daarmee een groot aandeel in de promotie van Excelsior naar de Eredivisie. Eerder deze week speelden Excelsior en ADO in Rotterdam met 1-1 gelijk en ook zondagavond hielden de beide teams elkaar héél lang in balans.

Drie goals achterstand

De 25-jarige Van Gassel keepte een aardige wedstrijd, maar leek na 47 minuten voetbal promotie al uit zijn hoofd te kunnen zetten: via een kopbal van ex-MVV'er Verheydt en schoten van Felipe Pires en Sem Steijn stond het toen al 3-0 voor ADO. Excelsior, dat eerder in de play-offs met Roda JC afrekende, had zelf verzuimd de score te openen toen topscorer Thijs Dallinga een strafschop miste.

Ongekende comeback

Toch wisten de Rotterdammers, na enkele goede saves van Van Gassel, een ongekende comeback uit de hoge hoed te toveren. ADO, dat door rood voor Tyrese Asante nog met tien man over was, zag in de 78ste minuut Marouan Azarkan de 3-1 binnenwerken en Reuven Niemeijer in de 83ste minuut voor 3-2 zorgen. Terwijl de ADO-aanhang al klaar stond voor de veldbestorming, knikte Dallinga in de 93ste minuut ook de 3-3 tegen de touwen en daarmee dwong Excelsior een verlenging af.

Verlenging

In die verlenging bleek de koek nog niet op. Excelsior, dat na rood voor Michael Chacón ook gedecimeerd was, werd door ADO-invaller Sacha Komljenovic te kijk gezet toen hij de 4-3 langs Van Gassel schoof. Weer kraakte Excelsior, maar weer barstte het niet: uit een hoekschop kokte Redouan el Yaakoubi in de 108ste minuut de 4-4 binnen. En dus bleek een strafschoppenserie onvermijdelijk.

Twee reddingen Van Gassel

Beide teams verzilverden hun eerste twee pingels, waarna Raphaël Eyongo de derde Excelsior-penalty naast schoot. Van Gassel herstelde die misser van zijn ploeggenoot door direct daarna, via de paal, de inzet van Dhoraso Moreo Klas te stoppen. Daarna gingen heel veel strafschoppen raak, totdat Van Gassel bij de negende ADO-penalty Jamal Amofa van scoren hield. Daarmee was, na achttien penalty's en een heldenrol voor de Limburger, promotie voor Excelsior een feit.

Eredivisie-debuut

Excelsior was in de Keuken Kampioen Divisie als zesde geëindigd. ADO begon als nummer vier van de competitie aan de play-offs. Voor Van Gassel, die bij Excelsior over een tot 2023 doorlopend contract beschikt, wordt de aankomende jaargang zijn eerste seizoen in de Eredivisie. Voor zijn overstap naar Excelsior, een jaar geleden, keepte hij 157 KKD-duels voor Helmond Sport.

Geen Europees voetbal voor Houwen

Eerder op de dag greep een andere Limburgse goalie, Jeroen Houwen uit Oirlo, met Vitesse naast Europees voetbal. De keeper stond 90 minuten onder de lat en kreeg een lading doelpunten om zijn oren: AZ scoorde via Tijani Reijnders en Jesper Karlsson (beide tweemaal), Vangelis Pavlidis en Dani de Wit zes keer, tegenover één Vitesse-goal via Riechedly Bazoer. Die 6-1 volstond voor AZ, na een 2-1 nederlaag in Arnhem, om zich te kwalificeren voor de voorrondes van de Conference League.