Verstappen breidt WK-leiding uit in chaotische GP van Monaco

Max Verstappen raast door de straten van Monaco. © Red Bull Content Pool
In een chaotische GP van Monaco die drie uur duurde is Max Verstappen als derde gefinisht. Daarmee breidt hij in het WK zijn marge op achtervolger Charles Leclerc, die vierde werd, uit tot 9 punten.
Op een natte baan in Monte Carlo werd Leclerc achter Verstappen vierde. Sergio Perez (Red Bull) kwam na een lange middag als winnaar bovendrijven, vóór nummer twee Carlos Sainz (Ferrari).

Vierde startpositie

De racestart werd uitgesteld, omdat het pal voor 15:00 uur begon te regenen in Monte Carlo. De condities waren zo gevaarlijk dat de wedstrijdleiding de rode vlag zwaaide en de coureurs en auto's na twee opwarmrondes weer de pits in stuurde. Om 16:05 uur gingen de auto's alsnog de baan op, met Verstappen op de vierde positie, achter teamgenoot Sergio Perez en de Ferrari-coureurs Charles Leclerc (pole position) en Carlos Sainz op de eerste startrij.

Perez naar de leiding

De coureurs hadden de grootste moeite om hun bolides op het natte asfalt te houden en dus zaten inhaalacties niet in het vat in de openingsfase, en kon Leclerc afstand nemen van zijn achtervolgers. De baan droogde op en dus werd er gepokerd met bandenwissels: wie durfde het als eerst aan om te wisselen naar de droogweerbanden? Het werd Perez, die enkele razendsnelle rondes afleverde en daarmee de leiding opeiste.

Leclerc het slachtoffer

Leclerc en Ferrari lieten zich zo tactisch verschalken, maar de Italiaanse renstal reageerde door Sainz en Leclerc - die zo alweer voor de tweede keer stopte - snel op harde, droogweerbanden te zetten. Een ronde later deed Red Bull hetzelfde met Perez en Verstappen en dat pakte goed uit: Perez behield de leiding, vóór Sainz. Verstappen schoof ten koste van Leclerc, die dus met veel tegenslag te maken kreeg, op naar de derde plek.

Weer rode vlag

De race werd geneutraliseerd na een zware crash van Mick Schumacher, die bij een forse impact met de vangrails zijn Haas-bolide in twee stukken brak. Weer werd de race middels een rode vlag stilgelegd, om zo'n twintig minuten later hervat te worden. Na die herstart bleven aan de kop echte duels lang uit, en was het bovendien de vraag of vóór 18:00 uur genoeg rondes waren afgelegd om volledige punten uit te mogen delen. Uiteindelijk bleek dat laatste het geval.

Spannend slot

De druk werd in extremis toch nog opgevoerd door Sainz en Leclerc, waardoor de top vier binnen vier seconden van elkaar kwam te rijden. In een letterlijke race tegen de aflopende klok hield Perez stand ten opzichte van Sainz en Verstappen deed dat ten opzichte van Leclerc, waardoor Red Bull al met al een goed gevoel overhield aan een tumultueuze race in Monaco.

Zes punten

In het WK vergroot Verstappen zijn voorsprong op Leclerc van zes naar negen punten. Het is wel voor het eerst dit seizoen dat Verstappen een race die hij wél uitrijdt, niet wint. De volgende grand prix is over twee weken, wederom op een stratencircuit: in de hoofdstad van Azerbeidzjan, in Bakoe.