Mark Flekken opnieuw in selectie Nederlands elftal

Mark Flekken in de oefeninterland tegen Denemarken. © Orange Pictures
Mark Flekken uit Bocholtz is ook de komende interlands weer opgenomen in de selectie van het Nederlands elftal. Het is de vierde interlandperiode op rij dat de doelman is geselecteerd voor Oranje.
Bondscoach Louis van Gaal heeft 26 spelers geselecteerd voor de vier wedstrijden die Oranje de komende weken gaat spelen in de Nations League.

Bekerfinale

Van Gaal heeft gekozen voor drie doelmannen in zijn selectie. Naast Flekken zijn ook Jasper Cillessen en Tim Krul opgeroepen door de bondscoach. De selectie is voor Flekken de bekroning van een goed seizoen. De Limburger stond dit seizoen nagenoeg alle wedstrijden onder de lat bij zijn club SC Freiburg. Met die club eindigde hij op de zesde plek in de Duitse Bundesliga en werd voor het eerst in de clubhistorie de bekerfinale gehaald. Daarin verloor Freiburg na strafschoppen van RB Leipzig.

Wedstrijdritme

Naast Flekken zijn dus ook Cillessen en Krul geselecteerd door Van Gaal. Ook Krul was eerste doelman bij zijn club Norwich City, waarmee hij degradeerde uit de Premier League. Cillessen heeft het minste wedstrijdritme van de drie keepers. Hij kreeg te maken met een kuitblessure en was daarna niet meer de eerste keus bij zijn club Valencia CF.
Van Gaal heeft in zijn selectie ook ruimte voor een debutant. Middenvelder Jerdy Schouten van Bologna zit voor het eerst bij de selectie. Daarnaast keren twee spelers terug in de selectie die lange tijd geen deel hebben uitgemaakt van het Nederlands elftal: Bruno Martins Indi en Vincent Janssen.

Debuut

Flekken maakte afgelopen maart zijn debuut in het Nederlands elftal. De Limburgse doelman maakte zijn debuut in de met 4-2 gewonnen wedstrijd van Denemarken. Van Gaal was tevreden over het debuut van de doelman en Flekken mocht drie dagen later ook spelen tegen Duitsland (1-1).

Nations League

Het Nederlands elftal speelt de komende weken vier interlands in de Nations League, een toernooi dat een vangnet kan zijn bij een mislukte EK-kwalificatie én de kans is op een prijs. Oranje speelt op 3 juni in Brussel tegen België, op 8 juni in Cardiff tegen Wales en daarna twee wedstrijden in De Kuip in Rotterdam tegen Polen en Wales (11 en 14 juni).

Systeem

Van Gaal zal de interlands ook gebruiken om de speelwijze verder te ontwikkelen in aanloop naar het WK voetbal van later dit jaar in Qatar. In maart oefende Oranje met een systeem met drie centrale verdedigers. In dat systeem zou Flekken volgens Van Gaal het beste passen. De komende periode lijkt ook de laatste mogelijkheid om flink te sleutelen aan het spelsysteem. In september is er nog één interlandperiode voor het WK voetbal, maar die is veel korter dan de komende weken. In die periode speelt Oranje de andere twee Nations League-duels tegen Polen en België.