Roda hakt eerste knopen door, maar vooruitkijken is lastig

Dylan Vente juicht na zijn treffer voor Roda JC tegen Telstar © Orange Pictures
Roda JC strandde voor het tweede jaar op rij in de play-offs om promotie naar de Eredivisie. De komende weken moet duidelijk worden of, hoe en met wie de club komend seizoen een nieuwe poging wil wagen.
Afgelopen week heeft Roda alle spelers met een aflopend contract duidelijkheid gegeven met wie de club wel door wil en wie zijn laatste wedstrijd in het shirt van Roda gespeeld heeft. Het zijn de inleidende beschietingen voor een belangrijke zomer waarin cruciale keuzes gemaakt moeten worden.

Acht vertrekkers

Roda gaat niet verder met Stefano Marzo, Robert Klaasen, RIchard Jensen, Jimmy Vijgen, Pele van Anholt, Tomer Altman, Dehninio Muringen en Davy van den Berg, die over een aflopend contract beschikten. Marzo, Klaasen, Jensen en de van FC Utrecht gehuurde Van den Berg waren de enige spelers die afgelopen seizoen in aanmerking kwamen voor een basisplaats, de rest vervulde een bijrol.

Aanvoerders

Daarnaast kondigde Patrick Pflücke al aan Roda te gaan verlaten. Hij verruilt Kerkrade waarschijnlijk voor een Eredivisieclub. Zo wordt Sparta Rotterdam veelvuldig genoemd, al is er naar verluidt ook interesse vanuit het tweede en derde niveau in Duitsland. Met Jensen, Klaasen én Pflücke vertrekken alle drie de Roda-aanvoerders van afgelopen seizoen en is het de vraag wie komend seizoen die band gaat dragen.

Spelersbudget

In Amir Absalem ziet Roda potentie genoeg om hem te houden, maar hij lijkt een avontuur elders te opteren. Verder dreigt Roda's spelersbudget voor het tweede jaar op rij te slinken en is het duidelijk dat op dit moment slechts op één manier dat spelersbudget acuut kan groeien: door de verkoop van een of meerdere spelers met een doorlopend contract, zoals dat in de vorige zomer gebeurde met Thijmen Goppel.

Transferwaarde

Roda heeft een aantal spelers vastliggen die een mooie transferwaarde kunnen vertegenwoordigen. Dan moet vooral gedacht worden aan de aanvallend krachten Benjamin Bouchouari, Bryan Limbombe, Xian Emmers en Dylan Vente. Het staat vast dat Roda het leeuwendeel van dat viertal binnenboord wil houden, want in die linies lag de kracht van het elftal van afgelopen seizoen.
Bryan Limbombe en Xian Emmers vieren een treffer bij Jong FC Utrecht - Roda JC. © Orange Pictures

Afweging

Wanneer behalve Pflücke nog, laten we zeggen, drie smaakmakers zouden verkassen, blijft er weinig over van datgene waar Roda het afgelopen anderhalf jaar aan gebouwd heeft. Het is een even lastige als cruciale afweging die de afgelopen weken nog een stukje lastiger is geworden: de concurrentie om de spelers die Roda zelf wil halen is door de degradatie van drie Eredivisie-club alleen maar gegroeid. Willem II, Heracles Almelo en PEC Zwolle hebben in meerdere opzichten meer te bieden dan dat Roda heeft.

Mayer

Naast de doorlopende contracten van Bouchouari, Limbombe, Emmers en Vente liggen ook keeper Rody de Boer, verdediger Guus Joppen en vleugelspelers Jamil Takidine en Mo Amissi komend seizoen nog vast. Daar komt Florian Mayer waarschijnlijk bij: de Duitse verdediger tekende een jaar geleden vóór een seizoen, maar raakte zwaar geblesseerd en speelde geen enkel officieel duel. Wanneer hij in de voorbereiding op het nieuwe seizoen kan aansluiten, wil Roda graag met hem door.

Om tafel

Op de Duitse markt hoopt Roda sowieso nog enkele keer een slag te kunnen slaan. Maar ook met enkele spelers die nu bij Roda uit contract lopen, zit de club nog om de tafel. Het betreft reservekeeper Loek Hamers, verdedigers Daryl Werker en Xander Lambrix, middenvelder Niek Vossebelt en aanvaller Jamie Yayi Mpie. Verder worden, zoals dat wel vaker gebeurt, diverse spelers uit de jeugdopleiding bij het eerste elftal betrokken in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Wat wordt het plan?

Het is nog in nevelen gehuld wat in dat nieuwe seizoen verwacht mag worden. Concurreren met de degradanten PEC Zwolle, Willem II en Heracles Almelo lijkt onder de huidige condities een utopie. En kan Roda opboksen tegen clubs als Almere City, NAC Breda, De Graafschap en ADO of Excelsior?Veel zal afhangen van de insteek waarmee de directie en zeker ook de kapitaalkrachtige funders op de achtergrond het nieuwe seizoen aanvliegen. Dat seizoen lijkt nu al te schreeuwen om een plan dat een bijrol van Roda moet voorkomen. Er zijn ontwikkelingen gaande en een beleidsplan is op komst.