Verstappen neemt WK-leiding over in Spaans spektakelstuk

Oranje tribunes flankeren Max Verstappen op het Circuit de Barcelona-Catalunya. © Red Bull Content Pool
In een zeer enerverende Grand Prix van Spanje heeft Max Verstappen verrassend de WK-leiding in de Formule 1 opgeëist.
Na een desastreus begin profiteerde de Limburger van een uitvalbeurt van concurrent Charles Leclerc en reed hij zelf knap naar zijn vierde overwinning van het seizoen. Daardoor buigt Verstappen in het klassement een achterstand van 19 punten om naar een voorsprong van zes punten ten opzichte van Leclerc.

In het grind

Verstappen begon de race op de tweede startpositie, achter rivaal en WK-leider Leclerc die Verstappen geen kans gaf hem direct te verschalken. Achter het duo schoof George Russell op naar plek vier en schoof Carlos Sainz (Ferrari) op opmerklijke wijze de grindbak in. In ronde negen overkwam Verstappen in dezelfde bocht exact hetzelfde als Sainz: onder invloed van de wind kwam ook hij in het grind terecht en kukelde de Limburger van P2 naar P4.

Frustratie

Al snel passeerde hij teamgenoot Sergio Pérez om de derde plek iin te nemen, achter Russell en koploper Leclerc. De frustratie bij Verstappen nam alleen maar toe: het DRS-systeem met openklappende achtervleugel op zijn bolide weigerde regelmatig dienst en de sterk verdedigende Russell wist de Red Bull-coureur knap achter zich te houden. Met WK-leider Leclerc aan kop leek het zo uit te draaien op een zwaar teleurstellende middag voor Verstappen.

Leclerc val uit

Het spektakelstuk bleek echter nog op gang te moeten komen: uit het niets gaf de Ferrari van leider Leclerc de geest en viel de leider op dramatische wijze uit. In een serie positiewisselingen kwam Red Bull bovendrijven: Verstappen reed op softbanden naar de raceleiding en teamgenoot Perez belandde op de tweede plek, vóór Russell.
De ontredderde Charles Leclerc na zijn uitvalbeurt in Barcelona. © ANP

Geen zorgen

Het regende nog pitstops in het vervolg, maar de slotfase van de race verliep voor Verstappen zonder zorgen. Hij reed ver voor zijn achtervolgers naar de zwart-wit geblokte vlag naar de 25 punten. Achter de Red Bull-kopman werd Perez tweede en reed Russell naar de laatste podiumplek. Perez greep daarbij het bonuspunt voor de snelste raceronde.

Zes punten

Verstappen begon de race met een achterstand van 19 punten op klassementsleider Leclerc. Door de overwinning in Barcelona poetst hij die marge volledig weg en heeft hij nu een voorsprong van zes punten te pakken. Het is voor het eerst dit seizoen dat de regerend wereldkampioen het kampioenschap leidt. Verstappen dankt dat vooral aan het feit dat hij alle races die hij uitreed, ook stuk voor stuk wist te winnen.

Monaco

Volgende week mag Verstappen alweer aan de bak. In de straten van Monte Carlo staat dan de Grand Prix van Monaco op het programma.