Zwaar teleurgestelde Dumoulin: 'Ik kwam niet meer vooruit'

Tom Dumoulin. © Orange Pictures
De teleurstelling viel bij Tom Dumoulin van zijn gezicht af te lezen na zijn opgave in de 14e etappe van de Giro d'Italia.
De aangeslagen Maastrichtenaar zocht zelf naar een verklaring voor zijn fysieke klachten: "Ik kwam niet meer vooruit. Ik ben leeg en op", zei Dumoulin tegen de NOS.

Geen kracht

Dumoulin was voorafgaand aan de 14e etappe nog positief over zijn rugklachten waar hij de afgelopen dagen last van had en sprak ook nog vol energie over zijn plannen voor de laatste week. Een paar uur later was Dumoulin zichtbaar en hoorbaar teleurgesteld. "Ik krijg geen kracht op mijn pedalen. Het zit er niet in en dat is balen", aldus Dumoulin die zocht naar woorden om zijn gevoel te beschrijven. "Het probleem ligt niet bij mijn rug", zei de renner van Jumbo-Visma als hem wordt gevraagd of rugklachten de oorzaak zijn van Dumoulins opgave. "Ik weet het niet."

Verre van goed

Dumoulin keek ook al terug op de afgelopen twee weken. "Ik wist natuurlijk dat ik niet de beste benen had deze Giro. Gelukkig heb ik nog een mooie tijdrit kunnen rijden (derde plaats, red.) en een mooie dag gehad met Koen Bouwman die een rit won. Maar ik wist dat mijn niveau verre van goed was." Toch wilde de Maastrichtenaar de finish halen in Verona, volgende week zondag. "Samen finishen in Verona keek ik echt naar uit, maar het zit er gewoon niet in. Mijn lijf is echt op."
Dumoulin verklaarde ook waarom hij zo positief was voor de start. "Ik probeer me elke ochtend op te peppen, ondanks dat ik zelf ook al weet dat ik niet goed rijd."

Hoofddoel

Dumoulin wilde nog niet vooruit kijken op de komende weken. "Ik weet het nog niet. Dit verwerken", was het korte antwoord. De Ronde van Italië was het hoofddoel van de Jumbo-Visma-renner van dit jaar. Dumoulin, winnaar van de Giro in 2017, wilde kijken of hij mee kon doen om een goede klassering in het algemeen klassement. In de vierde etappe bleek al dat de Maastrichtenaar niet met de besten mee kon.