Heerlen decor voor het NK Breakdance: 'gezonde spanning'

NK Breakdance in Heerlen © Joop Aerdts (L1)
Het NK Breakdance vindt zaterdag in Heerlen plaats. Twee Limburgse kandidaten hopen de titel te kunnen bemachtigen.
Onder de deelnemers bevindt zich ook De 29-jarige Shane Broers uit Venlo.

Beginnen op nul

Afgelopen jaar was Broers op de ranking de nummer van twee van Nederland. "Maar nu beginnen we weer op nul", zegt Broers. "Het gaat niet alleen om het resultaat van vandaag, maar vooral hoe je gemiddeld op meerdere grote toernooien presteert." Het is namelijk van belang om zo lang mogelijk iedere keer in de wedstrijd te blijven. Zo krijg je meer punten en kom je hoger op de ranking.

Nummer één

De onbetwiste nummer één van Nederland van vorig komt uit Nederweert. De 16-jarige Loranzo Caboni heeft een goed jaar achter en hoopt ook dit jaar weer hoog op de ranking te komen. "De ranking wordt niet alleen in Nederland bepaald. Ook in het buitenland moet je op grote toernooien hoog eindigen", zegt Caboni. "Ik ben niet heel zenuwachtig voor vandaag, maar heb wel gezonde spanning."

Olympische Spelen

In 2024 zijn de Olympische Spelen in Parijs. Het is de eerste keer dat breakdance een onderdeel is van het grootste sporttoernooi van de wereld. "Ik heb veel doelen en ik heb al aan heel veel toernooien mee mogen doen, maar dat is momenteel wel het ultime doel", zegt Broers.

Kwalificeren

Om je te kwalificeren is de ranking van belang. Maar het maakt dat niet Nederland automatisch een breakdancer naar Parijs stuurt. "Nee, Nederland mag niet zomaar de beste naar de Olympische Spelen sturen", zegt Lorenzo. "Het lijkt me wel geweldig om Nederland te vertegenwoordigen", zegt de 16-jarige uit Weert. "Maar je moet je internationaal bewijzen en bij de top van de wereld horen."
Het kan zomaar zijn dat Nederland niet wordt vertegenwoordigd, maar volgens de NK-deelnemers is het niveau hier wel heel hoog.