Tom Dumoulin geeft op in Giro d'Italia

Tom Dumoulin © Orange Pictures
Tom Dumoulin heeft de Ronde van Italië verlaten. De Maastrichtenaar stapte af tijdens de veertiende etappe met fysieke klachten.
Dumoulin wilde tijdens de Giro kijken of hij een rol van betekenis kon spelen in het algemeen klassement. Al snel werd duidelijk dat de renner van Jumbo-Visma niet met de besten mee kon.

Boedapest

Dumoulin stond voor het eerst sinds 2019 weer aan de start van een van zijn favoriete koersen van het jaar. De Maastrichtenaar gaf voor de start in het Hongaarse Boedapest toe dat hij niet wist hoe hij ervoor stond ten opzichte van de concurrentie na een teleurstellend voorjaar. In dat voorjaar werd Dumoulin onder meer geveld door een coronabesmetting.

Etna

Dumoulin kon in de eerste etappe met de besten mee en zette zijn zinnen op winst in de individuele tijdrit en de roze trui. Dat lukte niet, maar Dumoulin werd wel derde en steeg ook naar die plek in het algemeen klassement. In de vierde etappe bleek echter dat Dumoulin niet met de besten mee kon op de beklimming van de Etna. De Maastrichtenaar werd 53ste en verloor ruim negen minuten op de ritwinnaar.

Kopwerk

Daardoor ging Dumoulin zich focussen op het winnen van ritten. In de zevende etappe zat hij mee in de kopgroep van de dag. Nadat Dumoulin zelf merkte dat hij de rit niet kon winnen, zorgde hij er met veel kopwerk voor dat ploeggenoot Koen Bouwman de rit kon winnen.

Rugklachten

De afgelopen dagen begon Dumoulin te klagen over rugklachten. Iets waar hij ook al last van had in de UAE Tour. Voor aanvang van de veertiende etappe zei Dumoulin tegen de NOS nog dat het beter ging. “Inmiddels het gaat een stuk beter. Ik voel me wel iets beter weer.” Ook sprak hij in dat interview volop over zijn plannen voor de komende week. Die plannen zal de Maastrichtenaar niet waar kunnen maken door zijn opgave.