HandbaL Venlo verovert eerste landstitel

HandbaL Venlo met de kampioensschaal © PubliciteitVisie
De vrouwen van Cabooter/HandbaL Venlo zijn voor de eerste keer in de historie landskampioen geworden. De ploeg van Robin Gielen won ook de tweede finalewedstrijd tegen VOC uit Amsterdam: 34-28.
Het is voor het eerst sinds 1998 dat een Limburgse vrouwenploeg de landstitel verovert. Toen was Swift Roermond de beste van Nederland.
Tranen van geluk bij het ontvangen van de kampioensschaal:

Spannend

Met een overwinning op zak in Amsterdam kon HandbaL Venlo in eigen hal kampioen worden. Zoals verwacht ontliepen beide ploegen elkaar nauwelijks in de beginfase. Na tien minuten wist VOC als eerste ploeg een klein gaatje te slaan door met 6-8 voor te komen. De ploeg van Robin Gielen knokte zich echter weer terug in de wedstrijd en wist daarna zelf een gaatje te slaan: 12-9 na ruim 20 minuten. In de laatste minuten voor rust wist VOC het verschil weer te verkleinen en kwam het kort voor rust op gelijke hoogte: 16-16. Met die stand gingen de ploegen ook de kleedkamer in na een spannende eerste helft.

Hoog tempo

Die spannende eerste 30 minuten kregen een vervolg in de tweede helft. Opnieuw ontliepen de ploegen elkaar nauwelijks in een wedstrijd waarin het tempo bijzonder hoog lag. Doelvrouw Liza Rovers wist zich na vier minuten in de tweede helft te onderscheiden door een aantal belangrijke reddingen te verrichten. De aanvalsters van HandbaL Venlo wist wel te scoren, waardoor de ploeg van Gielen uitliep naar 22-19. Ook na een time-out van VOC bleef HandbaL Venlo de sterkste en wist Rovers opnieuw een aantal belangrijke reddingen te verrichten. Daardoor kon HandbaL Venlo als eerste ploeg in de wedstrijd uitlopen naar een voorsprong van vier punten.
Sharon Grummel mikt de bal op het doel van VOC © PubliciteitVisie

Blessure

Nota bene een blessure van VOC-speelster Faye Janson leek de wedstrijd even te kantelen. Na de blessurebehandeling scoorde VOC namelijk twee snelle doelpunten. HandbaL Venlo was bij de les, nam het intiatief weer over en sloeg daarna het beslissende gat. Met nog acht minuten te gaan stonden de Venlose vrouwen met 29-22 voor. Die voorsprong zouden ze niet meer weggeven en het feest werd al langzaam gestart op de tribunes. Op het veld hield de ploeg van Robin Gielen het hoofd nog even koel, bleef het scoren en wist Rovers ook haar doel regelmatig schoon te houden. Uiteindelijk won HandbaL Venlo overtuigend met 34-28.

Opmars

De landstitel van HandbaL Venlo is een beloning voor de opmars die de ploeg de afgelopen jaren heeft ingezet. Onder Gielen eindigde het als zesde in 2018, vijfde in 2019 en was het zeer sterk bezig in 2020 toen het seizoen werd onderbroken vanwege de coronacrisis. In 2021 werd er niet gestreden om de landstitel vanwege de coronapandemie.