'Fortuna-trainer Sjors Ultee heeft wereldprestatie geleverd'

Sjors Ultee langs de lijn in Nijmegen © Orange Pictures
Trainer Sjors Ultee heeft een wereldprestatie geleverd door Fortuna Sittard in de Eredivisie te houden. Dat zegt Geert-Jan Jakobs, die de Sittardse club volgt voor Voetbal International.
Jakobs vindt dat Fortuna als eerste met Ultee moet praten om de trainer te behouden voor de Sittardenaren. Ultee heeft nog een contract tot en met volgend seizoen bij Fortuna.

Bloedstollend

Fortuna Sittard wist zondagmiddag het Eredivisieschap te verlengen door een 0-1 zege bij NEC. Na een vroeg doelpunt van Zian Flemming was het daarna vooral tegenhouden voor de ploeg van Sjors Ultee. Met name in de slotfase kreeg NEC grote kansen om de gelijkmaker te scoren. Een doelpunt dat rechtstreekse degradatie had betekend voor Fortuna: "Het was bloedstollend", kijkt Jakobs terug. "Ik heb zelden zo'n wedstrijd meegemaakt dat één doelpunt zo'n impact kan hebben."

Wereldprestatie

Jakobs vindt dat Ultee een belangrijk aandeel heeft in de handhaving van Fortuna. "Ga er maar aanstaan dat je van spelers uit alle windsteken en van alle niveau's een machine moet maken. Dat is hem gelukt. Een wereldprestatie." Volgens de journalist van Voetbal International is het moeilijk om te zeggen waar Ultee over tien jaar staat als trainer, maar Jakobs merkt wel enthousiasme over de trainer van Fortuna. "Erik ten Hag was altijd enthousiast over hem en heeft tegen mij gezegd dat hij ooit nog met Ultee wil samenwerken."

Azerion

Volgens Jakobs is de handhaving voor Fortuna Sittard niet alleen op sportief gebied, maar ook op financieel vlak belangrijk voor de Sittardenaren. "Ik heb begrepen dat de Turkse investeerder Azerion nu echt financieel stappen wil gaan zetten en dat was in de Keuken Kampioen Divisie allemaal gaan wankelen. Dus het is een cruciale handhaving als dat geld er werkelijk komt."

Transfers

Geld zal er waarschijnlijk ook komen uit transfers. Zian Flemming maakte zondag na afloop van de wedstrijd duidelijk dat hij verwacht te gaan vertrekken en ook van Mats Seuntjens wordt verwacht dat hij Sittard gaat verlaten. "Daarnaast lopen er heel wat (huur)contracten af", vult Jakobs aan. "De technische mensen krijgen een drukke zomer." Volgens Jakobs moet er ook worden gesproken met Ultee. "Het moet de eerste stap zijn om hem binnenboord te houden. Ik denk dat hij heeft bewezen dat hij met spelers in ontwikkeling kan werken."