Fortuna Sittard verlengt verblijf in Eredivisie

Afbeelding ter illustratie © Niels van Rhenen
Fortuna Sittard speelt ook komend seizoen in de Eredivisie. De Sittardse club won in Nijmegen van N.E.C. en dat was voldoende voor handhaving. Zian Flemming werd met zijn treffer in de 13e minuut matchwinner.
Fortuna-trainer Sjors Ultee kende qua opstelling weinig problemen in vergelijking met afgelopen woensdag in de wedstrijd tegen Vitesse. De sterkhouders Mats Seuntjens, Zian Flemming en Deroy Duarte keerden tegen N.E.C. terug van hun schorsing. Verrassend was de basisplaats voor Samy Baghdadi rechts voorin. Hij speelde voor Tijjani Noslin. Arianit Ferati, Roel Janssen en Andreas Samaris konden niet spelen.

13e minuut

Veel scenario's waren mogelijk, maar het meest wenselijke was dat Fortuna Sittard 'gewoon' zou winnen. Zeker toen concurrent Willem II al vroeg op voorsprong kwam. Fortuna had de eerste mogelijkheid via Baghdadi. Zijn poging werd gepakt door doelman Branderhorst. Grote opluchting en vreugde volgden in de 13e minuut. Een mooie aanval vanaf links met voorbereidend werk van Samy Baghdadi werd verlengd met een hakje van Paul Gladon, waarna Zian Flemming met een geplaatst schot de voorsprong op het scorebord bracht: 0-1.

Spelpeil niet hoog

N.E.C. nam daarna het initiatief en het meeste gevaar kwam van Jonathan Okita. Doelman Yanick van Osch liet zich niet verrassen. De Nijmeegse ploeg had meer balbezit, een vijftal hoekschoppen (tegenover nul voor Fortuna) maar nog geen doelpunt. Het spelpeil was niet bijster hoog, de spanning intussen groot. Ondanks dat de thuisploeg geen grote mogelijkheden wist af te dwingen, was het duidelijk dat Fortuna dit met moeite nog lang zou kunnen volhouden.

Spanning

Lisandro Semedo verving Samy Baghdadi aan het begin van de tweede helft en Fortuna kreeg meteen een vrije trap op een prima positie. Mats Seuntjens kreeg de bal deze keer niet over de muur en dus bleef het bij die krappe voorsprong. De concurrenten Sparta en Willem II stonden ook nog op voorsprong, Heracles was in deze situatie het kind van de rekening. ZianFlemming kreeg de volgende Sittardse kans. De Fortunees ging alleen op het doel af maar schoof de bal naast het doel. Aan de andere kant nam de druk op het doel van Van Osch toe.

Zenuwslopend

Na een aantal hoekschoppen kreeg Okita de grootste Nijmeegse kans tot dan in de wedstrijd. Hij schoot, kort voor het doel, over. N.E.C. had drie keer gewisseld rond het uur spelen en met die invallers voetbalde de ploeg opportunistisch. Fortuna werd teruggedrongen en kwam vrijwel niet meer aan aanvallen toe. Semedo moest ten koste van een gele kaart aan de noodrem trekken. Kansen voor Javier Vet, Lasse Schöne en Ibrahim Cissoko bleven zonder gevolgen. Benschop en Lonwijk waren in de Sittardse ploeg gekomen en met de wissel tien minuten voor het einde van George Cox voor Mickaël Tirpan leek Fortuna de Nijmeegse stormloop te counteren.

Handhaving

De 12.000 toeschouwers vuurden hun ploeg met een 'alles-of-niets', voor het volle uitvak bleef het bibberen. Fortuna ontsnapte in de vier minuten extra tijd. Van Osch plukte een bal uit de hoek van Elayis Tavsan, Flemming redde met een kopbal op de lijn, ook Nigel Lonwijk verijdelde nog een goede Nijmeegse kans. Semedo had de wedstrijd in het slot van de extra tijd (90+4) kunnen gooien maar de rechtsbuiten kon niet profiteren in een één-op-één-situatie. Dat deerde niet, Fortuna sleepte de krappe zege uit het vuur en handhaaft zich in de eredivisie.

Degradatie

Met PEC Zwolle degradeert ook het Willem II van Kevin Hofland rechtstreeks. Heracles is veroordeeld tot het spelen van de nacompetitie. Tegenstander is Excelsior, dat Roda JC zaterdagavond in de play-offs uitschakelde.