Zware dag voor Tom Dumoulin in Giro

Afbeelding ter illustratie © Orange Pictures
In de eerste bergetappe tijdens de Giro d'Italia heeft Tom Dumoulin veel tijd verloren. Daarmee is hij zijn topklassering in het algemeen klassement kwijt.
Dumoulin reed, zoals verwacht, lang mee in het peloton, tot minder dan negen kilometer voor het einde. Toen moest de Maastrichtenaar lossen.
Teleurstelling
Dumoulin kwam als 53ste over de finish met ruim 9 minuten achterstand op de winnaar. Daarmee kan hij een goede klassering in het algemeen klassement wel uit zijn hoofd zetten. En Dumoulin niet de enige. De groep met favorieten had het zwaar vandaag, want ook voor Vicenzo Nibali ging het allemaal veel te snel.

Onmachtig
In een eerste reactie gaf Dumoulin aan geen echte verklaring te hebben voor de enorme terugval: "Ik heb er hard voor gewerkt", vertelde hij voor de camera van Eurosport. "Maar het komt er niet uit, mijn benen lopen vol, mijn lichaam reageert niet meer zoals ik het wil en zoals het een aantal jaar geleden was. Ik kan niet zeggen waar het aan ligt."

Roze

De rit naar de Etna, op Sicilië, werd gewonnen door de Duitser Lennard Kämna. De leider in het algemeen klassement, Mathieu van der Poel, is zijn roze trui kwijt aan de Spanjaard Pedro Lopes. Voor Wout Poels was het ook een ingecalculeerde zware dag. De renner uit Blitterswijck reed volledig in dienst van zijn kopman Mikel Landa en kwam als 83ste over de streep op ruim 16 minuten van de winnaar.

Herstel

Woensdag staat er een vlakke rit op het programma, van Catania naar Messina. Voor Tom Dumoulin is het zaak om daar iets te herstellen van de zware dag op het vulkaaneiland en niet nog meer verlies te lijden.