Verstappen heerst in Miami en voert druk op Leclerc op

Max Verstappen haalt WK-leider Charles Leclerc in op het circuit van Miami. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen en Charles Leclerc hebben in de allereerste GP van Miami nog maar eens onderstreept dat zij de dienst uitmaken in de Formule 1. Verstappen won deze slag in de strijd om de titel.
Op het fonkelnieuwe circuit leek de Red Bull-coureur na een sterk begin op weg naar een dominante overwinning, maar moest hij in het slot alles uit de kast halen om de Ferrari-coureur achter zich te houden. Verstappen kruipt daardoor in het WK verder naar de Monegask toe.

Twee Ferrari's geklopt

De als derde gestarte Limburger had acht ronden nodig om de beide Ferrari's die vóór hem startten, af te troeven: hij gaf Carlos Sainz in de allereerste bocht van de race al het nakijken door hem knap buitenom te passeren en kon zo direct de jacht openen op Leclerc, die niet lang van zijn leidende positie kon genieten. Verstappen reed in de achtste raceronde in één ruk naar én voorbij de kansloze Monegask.

Geen vuiltje aan de lucht

Raceleider Verstappen kon daarna ogenschijnlijk gemakkelijk de rondetijden van Leclerc pareren en zag de Ferrari-kopman bovendien foutjes maken. Met enkele tellen voorsprong leek er geen vuiltje aan de lucht, al kwamen er wel zorgwekkende berichten van teamgenoot Sergio Perez: die kampte met technische problemen, iets dat Verstappen dit seizoen al twee podiumklasseringen kostte.
Verstappen in actie in Miami. © Red Bull Content Pool

Safetycar

Verstappen bleef daar nu van verschoond en won bij de pitstops nog meer terrein op Leclerc, die ruim zeven seconden achter de Red Bull-coureur terechtkwam. Alleen een safetycarsituatie leek de overwinning van Verstappen in gevaar te kunnen brengen, en die safety car kwam er ook: zestien rondes voor het eind crashte McLaren-rijder Lando Norris en werd de race geneutraliseerd.

Slag gewonnen

Van de top vier benutte alleen nummer vier Perez dat moment om nieuwe banden onder zijn bolide te schroeven, maar dat hielp hem niet naar de kop. Daar raakten Verstappen en Leclerc, niet voor het eerst dit seizoen, met elkaar in de slag. De Limburger moest met hand en tand verdedigen en won de slag, en noteerde ook de snelste raceronde. "Het was fysiek zwaar, maar ook spannend tot het eind. Ik ben heel blij met deze overwinning", aldus de winnaar in een heet Miami.

19 punten

Verstappen is er daardoor opnieuw in geslaagd het gat naar WK-leider Leclerc te verkleinen. In Imola was de marge al naar 27 punten geslonken, nu loopt de voorsprong van de Ferrari-coureur terug tot 19 punten. Verstappen heeft meer GP's gewonnen dan Leclerc - drie om twee - maar kijkt door twee uitvalbeurten toch tegen een achterstand aan. Verstappen won alle races die hij wél uitreed.

Barcelona

De eerstvolgende grand prix is over twee weken in het Spaanse Barcelona, waar Verstappen in 2016 zijn eerste F1-racezege boekte.