Wout Poels ziet kansen op de Siciliaanse Etna

Wout Poels bij de start van Luik-Bastenaken-Luik 2022. © George Deswijzen
Wout Poels uit Blitterswijck heeft genoten van de Hongaarse etappes maar richt zijn vizier nu op de eerste bergetappe dinsdag met de finish op de Etna. "Dat zou wel mooi zijn, maar ik moet natuurlijk ook een beetje aan Mikel Landa denken." De Spanjaard is Poels' kopman in de Giro d'Italia.
Wout Poels staat op dit moment 41ste in de Giro op een dikke minuut van rozetruidrager Mathieu van der Poel.

Kamperen

Poels maakte tijdens de Hongaarse etappes 'a trip down memory lane'. "Wij zijn hier vroeger vaak op vakantie geweest. Mijn broer stuurde een foto van een camping waar we de eerste dag in de Giro langskwamen." Toch is Poels wel blij als hij maandag in Sicilië landt. "De Giro hoort gewoon in Italië. Ik geniet daar van de enthousiaste mensen langs de kant."

Etna

De eerste serieuze bergetappe is meteen al op dinsdag als het peloton de vulkanische berg, de Etna beklimt. Deze keer beklimmen ze de kant die eindigt bij de Rifugio Sapienza, een klim van 22,8 kilometer aan gemiddeld 6,5 procent. "Daar worden de kaarten meteen op tafel gelegd. Ik zal waarschijnlijk wel kansen krijgen maar ik weet niet of dat dinsdag is."

Jos van Emden

Bij het team van Jumbo-Visma is de sfeer ontspannen. Dat zegt Jos van Emden die in Lanaken woont. Het team heeft met Tom Dumoulin een man in de top drie. Of we wat van Dumoulin kunnen verwachten in de bergen is Van Emden duidelijk. "Dat moet hij nog echt wel gaan laten zien." Maandag vliegt het peloton over naar Sicilië voor twee etappes. In de etappe daarna arriveert de Giro op het vasteland van Italië. De race begint in het diepe zuiden en finisht na 192 kilometer in Scalea.