Verstappen start als derde in Miami, Leclerc pakt pole

Max Verstappen op het circuit in Miami. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen vertrekt zondag vanaf de derde plek in de Grand Prix van Miami. De Limburger reed de derde tijd in de kwalificatie. Charles Leclerc vertrekt vanaf poleposition.
De eerste startrij zal roodgekleurd zijn, want naast Leclerc staat Ferrari-teamgenoot Carlos Sainz.

Ocon

Tijdens de eerste twee kwalificatierondes op het nieuwe circuit in de Formule 1 werd al snel duidelijk dat de strijd om de eerste startpositie zou gaan tussen Ferrari en Red Bull. In de eerste twee kwalifcatierondes was Leclerc sneller dan Verstappen. Aan de eerste kwalificatieronde deden maar 19 coureurs mee omdat Esteban Ocon na zijn crash in de derde vrije training teveel schade had aan zijn bolide.

Verrassing

De grootste verrassing was er in de tweede kwalificatieronde. George Russell, de nummer vier van het WK-klassement, kwam niet verder dan de twaalfde tijd. De Brit start daardoor zondag vanaf de twaalfde plek. Ook Daniel Ricciardo wist de derde kwalificatieronde niet te bereiken. Hij start in Miami vanaf de 14e plaats.

Goede tijd

In de derde kwalificatieronde wist Verstappen bij zijn eerste poging direct een goede tijd neer te zetten. De Limburger reed als enige onder de 1 minuut en 29 seconden: 1.28,991. Daarmee was hij 0,064 seconde sneller dan Leclerc. In aanloop naar de tweede en laatste run besloten de Ferrari's van Leclerc en Carlos Sainz als eersten naar buiten gaan, gevolgd door de Red Bulls van Verstappen en Sergio Pérez. In de laatste run namen Leclerc en Sainz alle risico's. Leclerc wist een nieuwe snelste tijd neer te zetten: 1.28,796.

Foutje

In zijn kielzog wist Sainz de tweede tijd te rijden. Verstappen maakte een foutje tijdens zijn run, waardoor hij zijn tijd niet kon verbeteren. Verstappen start daardoor op de tweede startrij, met teamgenoot Sergio Pérez naast zich. Leclerc start voor de derde keer dit seizoen op poleposition. De vorige twee keer zette de Monegask zette zijn eerste startpositie om in een overwinning.

Tevreden

Verstappen was na afloop van de kwalificatie tevreden: "Ik ben een beetje verrast dat we nog zo competitief waren, want na vrijdag moest ik de baan nog leren kennen", verwijst de Limburger naar de tweede vrije training op vrijdag. Daarin kon Verstappen geen rondes rijden door problemen aan zijn bolide. "Ik denk dat we een goede kans maken in de race."

Live

De Grand Prix van Miami begint zondag om 21:30 uur en is te volgen in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk het L1-autosportprogramma Pitlane met een vooruitblik op de race van zondag: