Welkome driepunter voor Fortuna Sittard

Zian Flemming zet Fortuna op bezoek bij FC Twente op voorsprong. © Niels van Renen
Een opsteker voor Fortuna zaterdagavond in Enschede waar de Sittardse ploeg in de strijd om behoud van het eredivisieschap FC Twente versloeg met 2-1. Zian Flemming was dé man aan Sittardse zijde met twee doelpunten in de eerste helft.
Drie doelpunten, negen gele kaarten en 90 + 8 levendige minuten later kon een strijdend Fortuna drie punten bijschrijven en meenemen naar Sittard.

Opwarmen

Tijdens de warming up kreeg Mickaël Tirpan last waardoor Andreas Samaris naast Martin Angha terugkeerde in de basis. Fortuna-coach Sjors Ultee had verder de beschikking over een fitte selectie, op Dimitrios Siovas na. George Cox nam zijn plaats als rechtsback in na een paar weken blessureleed en ook Martin Angha was fit genoeg om centraal in de defensie te starten.

Intens

De openingsfase was er een van hoge intensiteit met in de vijfde minuut een gele kaart voor Zian Flemming, na een forse ingreep. Dat betekent dat de sterkhouder de komende wedstrijd thuis tegen Vitesse geschorst is. Aan de kant van Fortuna in die eerste minuten twee blessuregevallen, bij George Cox en Tijjani Noslin. Beiden konden na behandeling verder. Reprimandes van scheidsrechter Kamphuis voor diverse spelers en voor Fortuna-coach Sjors Ultee. In de 25e minuut konden de vele meegereside Fortuna-fans juichen. Zian Flemming schoot een voorzet van Tijjani Noslin vanaf de rechterflank van dichtbij met links hoog in het doel, Unnerstall kansloos latend: 0-1.

Flemming

Een paar minuten later ontsnapte Fortuna aan de gelijkmaker. Een scherpe voorzet werd door Van Wolfswinkel tegen de lat gegleden. Cerny gaf de volgende waarschuwing met een schot voorlangs. In de 37e minuut maakte Twente de gelijkmaker. Een goede aanval waarbij Cerny de aandacht afleidde stelde Ricky van Wolfswinkel in de gelegenheid om met een laag geplaatste bal de 1-1 aan te tekenen. In de 40e minuut kreeg Fortuna, na een overtreding van Joshua Brenet op Mats Seuntjens, een vrije trap op een mooie positie. Een meter of 20 van het doel, een prima positie voor Zian Flemming. Hij krulde de bal over de muur en langs de goede kant van de paal: 1-2, Fortuna weer op voorsprong.

Lat

Lisandro Semedo was Noslin komen vervangen bij het begin van de 2e helft. Er waren pas drie minuten gespeeld en Flemming had al een goede mogelijkheid gehad voordat FC Twente, net als in de eerste 45 minuten, via Cerny de lat raakte. Yanick van Osch redde op pogingen van Pröpper en Brenet. Aan de andere kant was Flemming weer gevaarlijk maar zijn schot werd geblokt. De tegenaanval zorgde weer voor gevaar van het doel van Yanick van Osch maar de doelman redde en tikte de bal tot corner.
Het spel ging op en neer en de druk op de Sittardse defensie nam toe. Fortuna gokte op de counter. Dat leverde in de 66e minuut een kans op voor Mats Seuntjens, Unnerstall redde.

Overeind

George Cox moest er geblesseerd vanaf.Arianit Ferati kwam de back vervangen. Ook spits Paul Gladon werd gewisseld, Charlison Benschop verving hem. Duarte kreeg geel en mist de wedstrijd tegen Vitesse, Cerny en Samaris kregen geel. Plastic bierbekers vlogen en masse op het veld. Kortom: chaotische laatste twintig minuten speelden zich af in 'de Veste', maar de stand bleef ongewijzigd. Wel pakte Mats Seuntjens in de laatste minuut nog een gele kaart, waardoor ook hij de wedstrijd tegen Vitesse mist.

Concurrenten

RKC pakte vrijdagavond een punt in Leeuwarden bij Cambuur (1-1). Later vanavond spelen PEC, Sparta en Willem II. In Zwolle ontvangt PEC, FC Utrecht, Willem II speelt thuis tegen Heracles en Sparta gaat op bezoek bij FC Groningen.
Komende woensdagavond speelt Fortuna in Sittard tegen Vitesse, zonder Duarte, Flemming en Seuntjens. Zondag volgt dan de laatste competitiewedstrijd uit bij NEC.