Simon Yates snelste in Giro-tijdrit, Dumoulin derde

Tom Dumoulin. © Orange Pictures
Simon Yates heeft de individuele tijdrit in de Ronde van Italië gewonnen. Tom Dumoulin reed een goede tijdrit en finishte als derde. Naar die plek stijgt hij ook in het algemeen klassement.
Mathieu van der Poel finishte als tweede en behield zijn roze trui.

Heuvelop

Zoals verwacht werd het een secondenspel bij de tijdrit in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. De rit tegen klok was slechts 9,2 kilometer, waarvan de laatste 1,5 kilometer heuvelop gingen. Tom Dumoulin was de eerste die een toptijd onder de tien minuten reed. De Maastrichtenaar kon echter niet lang genieten van zijn eerste positie, want Simon Yates dook niet lang daarna vier seconden onder de tijd van de renner van Jumbo-Visma. Daardoor wist Dumoulin op dat moment al dat een ritzege en de roze trui er niet meer inzaten.

Algemeen klassement

Wel zag Dumoulin daarna menig renner zich stukbijten op zijn tijd en die van Yates. Alleen rozetruidrager Mathieu van der Poel kon in de buurt komen van de tijd van de twee mannen. Hij reed uiteindelijk de tweede tijd en behield daarmee zijn roze trui. Dumoulin steeg door zijn sterke tijdrit naar de derde plaats in het algemeen klassement op 16 seconden achterstand van Van der Poel. Met uitzondering van Yates pakt de Maastrichtenaar wel tijdswinst op de overige klassementsmannen.

Niet genoeg over

Dumoulin zei na afloop tegen L1: "Ik reed een goede tijdrit, maar niet eentje waarvan ik dacht dat zeker een overwinning zou opleveren. Ik had uiteindelijk niet genoeg over op het klimmetje."

Vlakke rit

Zondag staat de laatste rit op het programma in Hongarije. Dan rijden de renners over een vlak parcours van Kaposvár naar Balatonfüred over 201 kilometer.