Voetbalvrouwen gaan alsnog spelen tegen Wit-Rusland

Dominique Janssen in een eerdere wedstrijd van de Oranjevrouwen . © Orange Pictures
De KNVB heeft besloten om net als andere landen voetbalduels met Wit-Rusland niet verder te boycotten. Dat betekent dat de Nederlandse voetbalvrouwen in de kwalificatie voor de wereldtitelstrijd alsnog tegen het land gaan spelen.
De wedstrijd, die aanvankelijk stond gepland op 12 april, wordt nu gespeeld op 28 juni. De Limburgers Lieke Martens, Dominique Janssen, Lynn Wilms, Romée Leuchter en Janou Levels maken geregeld deel uit van de selectie van bondscoach Mark Parsons.

Geen effect

"Aangezien de andere landen wel gewoon hun geplande interlands tegen Wit-Rusland blijven spelen, heeft een langdurige boycot door Nederland geen effect", zegt de voetbalbond in een reactie.

Signaal

Nederland weigerde na de Russische inval in Oekraïne aanvankelijk tegen de Russische bondgenoot te spelen, waardoor de ontmoeting met Wit-Rusland niet doorging. "Elk signaal dat de oorlog zo snel mogelijk moest stoppen was welkom", aldus de KNVB. "De betreffende wedstrijd moest worden uitgesteld. Daarmee heeft Nederland een signaal afgegeven. We zijn verder gegaan dan de UEFA en de andere voetballanden, die wel gewoon hun geplande interlands tegen Wit-Rusland blijven spelen."

Portugal

Afgelopen maandag maakte de UEFA bekend de schorsing van Rusland te handhaven, waardoor de Oranjevrouwen op het EK in Engeland zullen spelen tegen Portugal in plaats van Rusland.