Van der Poel wint eerste Giro-rit, Dumoulin finisht voorin

Tom Dumoulin. © Orange Pictures
Mathieu van der Poel heeft de eerste etappe van de Ronde van Italië gewonnen. In het Hongaarse Viségrad was hij de snelste in een sprint heuvelop. Tom Dumoulin zat goed voorin en eindigde als 25ste in dezelfde tijd als de meeste klassementsrenners.
Ook Wout Poels zat bij de voorste groep en eindigde als 44ste op twaalf seconden

Onderonsje

Met Dumoulin en Poels in het peloton kenden de meeste renners een rustige eerste dag van de Giro. Alleen ploeggenoten Mattia Bais en Filippo Tagliani kozen voor het avontuur en vormden de kopgroep van de dag. Op 14 kilometer van de finish werd het Italiaanse duo gegrepen en ging een volledig peloton op weg naar de slotheuvel van de dag in Viségrad.

Van der Poel

Op die slotheuvel waren er enkele aanvallen van renners, maar zij zagen hun aanval strandden. Daardoor werd het een sprint tussen de snelle mannen zoals Mathieu van der Poel, Caleb Ewan en Biniam Grimay. Grimay en Van der Poel gingen zij aan zij de laatste meters in. Daarachter ging Ewan uit het niets tegen het asfalt. Van der Poel wist ondertussen bij zijn debuut in de Giro op zijn tandvlees Grimay te passeren en de eerste roze trui te veroveren.

Vier seconden

Daarachter finishte Dumoulin als 25ste op vier seconden van Van der Poel. Daardoor verliest de Maastrichtenaar wel vier seconden op klassementsrenners Pello Bilbao, Wilco Kelderman en Richard Carapaz die wel finishten in dezelfde tijd als de winnaar. De overige klassementsrenners kwamen in dezelfde tijd als Dumoulin over de streep.

Tevreden

Dumoulin was na afloop tevreden met zijn resultaat. "Het was een saaie rit met een heftige finale, zoals we al hadden verwacht", zei de renner van Jumbo-Visma tegen Eurosport. Dumoulin zat tijdens de etappe nog te praten met Van der Poel. "We hebben lang gesproken en afgesproken dat hij vandaag roze zou pakken en ik morgen", zegt de Maastrichtenaar lachend en verwijzend naar de individuele tijdrit die zaterdag op het programma staat.