Belangrijke weken voor Flekken: Champions League én Oranje?

Mark Flekken met in de rug de trouwe aanhang van SC Freiburg. © Orange Pictures
Het voetbaljaar 2022 lijkt voor doelman Mark Flekken met de week mooier te worden. De belangrijkste weken tot dusver dienen zich nu aan.
Met zijn club SC Freiburg strijdt de Bocholtzenaar om deelname aan de Champions League en individueel hoopt de keeper zijn plek onder de lat bij het Nederlands Elftal veilig te stellen.

Belangrijke krachtmetingen

Begin juni staan voor Oranje vier duels in de Nations League op het programma, tegen de sterke tegenstanders België, Polen en tweemaal Wales. De Nations League-duels zijn de laatste en tevens belangrijkste krachtmetingen voor het Nederlands Elftal richting het WK in november in Qatar. En dus zal bondscoach Louis van Gaal met het sterkst mogelijke team willen aantreden.

Kwaliteiten

Flekken wil vanzelfsprekend eerste keeper worden en kreeg zijn kans in de oefeninterlands tegen Denemarken en Duitsland. In die duels maakte hij eenmaal een twijfelachtige indruk bij een Deense tegentreffer, maar toonde hij vooral aan exceptionele meevoetballende kwaliteiten te hebben. En dat is precies de reden waarom Van Gaal hem opstelde, en hem mogelijk ook blijft opstellen.
Mark Flekken pareert een Deens schot tijdens de oefeninterland in de Johan Cruijff ArenA. © Orange Pictures

Staande houden

Maar Flekken is bovenal de enige Oranje-keeper die zich op dit moment bij én met zijn club staande houdt. De van oorsprong eerste keus Justin Bijlow is al weken uit de roulatie met een blessure en gaat ook de komende weken geen minuten maken bij Feyenoord. Bijlow blijft een kandidaat voor de keepersrol op het WK, maar zal zich terug moeten knokken ten opzichte van onder meer Flekken.

Krul een concurrent?

Tim Krul is wel fit en eerste keus bij Norwich City, maar van een goed seizoen kan niet gesproken worden: Krul en Norwich zijn enkele speelrondes voor het eind al gedegradeerd uit de Premier League. De al 34-jarige keeper moest gemiddeld twee keer per duel vissen, natuurlijk ook met dank aan een niet al te hechte verdediging. Kruls Oranje-kansen lijken alleen maar kleiner te worden.

Bankzitters

Datzelfde geldt misschien ook voor de andere Flekken-concurrenten: Joël Drommel en Jasper Cillessen. Drommel verloor afgelopen maand zijn basisplaats bij PSV aan Yvon Mvogo en verpietert nu in Eindhoven op de bank. Valencia-keeper Cillessen raakte een tijdje terug geblesseerd, maar eenmaal hersteld kreeg hij zijn basisplek niet meer terug. De Georgiër Giorgi Mamardashvili is hem in de pikorde voorbijgestreefd en dus is Cillessen nu bankzitter bij de numme tien van Spanje.
Freiburg-keeper Mark Flekken moet handelend optreden in de Bundesliga-wedstrijd tegen Hertha BSC. © Orange Pictures

Bundesliga-top

Ondertussen is Flekken de onbetwiste keeper van de nummer vier van de Bundesliga: SC Freiburg. Ook na twee foutjes tegen Bayern begin april én zes tegengoals in de vorige twee competitieduels, is hij onomstreden. De reden daarvoor: Flekken heeft nog steeds het hoogste reddingspercentage van alle Bundesliga-goalies, komt ook in alle andere criteria als een van de beste keepers van de competitie bovendrijven, en heeft Freiburg mede tot het punt gebracht waar het nu staat.

Champions League

En dat is, naast een plek in de bekerfinale, dus de vierde stek in de competitie. Die positie geeft recht op Champions League-deelname, wat voor de club Freiburg een ongekende prestatie zou zijn. Maar er zijn nog kapers op de kust: met nog twee duels te gaan heeft RB Leipzig heeft één punt minder dan Freiburg, 1. FC Köln drie punten minder en Union Berlin vier punten minder.

Scenario

Tegen die laatste club speelt Freiburg zaterdag en dus kunnen Flekken en co dan eigenhandig een concurrent afschudden. Op de slotdag staat een uitduel tegen een andere club die mikt op een Champions League-ticket op de rol: Bayer Leverkusen, de nummer drie met drie punten meer dan Freiburg. Dáár Champions League-voetbal veiligstellen zou voor Flekken natuurlijk een prachtig scenario zijn, maar de klus zou ook komende zaterdag al geklaard kunnen worden.
Mark Flekken plukt de bal uit de lucht tijdens het eerdere duel dit seizoen tegen concurrent Bayer Leverkusen. © Orange Pictures

Status

En als de competitie klaar is, gaan Flekken en Freiburg op 21 mei in de bekerfinale in Berlijn op jacht naar eremetaal, tegen Leipzig. Dat zal voor een aantal Freiburg-spelers het slot van een memorabel seizoen zijn, maar voor Flekken volgen daarna dus nog, als het goed is, vier interlands met het Nederlands Elftal. Aan de keeper de taak om zijn status in de komende weken kracht bij te zetten.