Dumoulin begint aan lievelingskoers, Poels wordt vader

Afbeelding ter illustratie © Kim Langeslag/L1
Tom Dumoulin is vrijdag om 12.20 uur in Boedapest begonnen aan zijn Giro d'Italia. De Maastrichtenaar wil in deze etappe 'meteen goed vooraan zitten' om vervolgens zaterdag een gooi te doen naar de overwinning in de tijdrit.
Dumoulin heeft snode plannen en spreekt hardop uit dat hij zich meteen bij het openingsweekend van de Giro in de Hongaarse hoofdstad wil laten zien.

Roze trui

Het zou niet voor het eerst zijn dat Tom Dumoulin de roze trui verovert in de tijdrit van de Giro. Dit deed hij al in 2016 in Apeldoorn en in 2018 in Jeruzalem. Toen pakte hij met zijn snelle tijdritten al meteen de leiding in het klassement. Ook deze editie heeft hij plannen. "De tijdrit in Boedapest ligt mij erg goed, het is technisch met een aankomst op een heuveltje. Ik hoop uit te kunnen pakken in de tijdrit." De race tegen de klok is 9,2 kilometer lang en eindigt bovenop de berg met daarop de Burcht van Boedapest.

Poels wordt vader

Wout Poels start ook in de Giro. Hij maakte voor het begin van de wedstrijd bekend dat hij voor het eerst vader wordt. Daarom doet hij waarschijnlijk niet mee aan de Tour de France. "Eerst wilde ik de Tour wel rijden, maar in de winter kwam ik erachter dat ik voor de eerste keer vader ga worden, eind juni. Daarom is dit een iets betere oplossing ", aldus Poels.

Bergop

De etappe van vrijdag eindigt in Visegrád, een kleine stad aan de Donau. De etappe van 195 kilometer is nagenoeg vlak maar eindigt met een finish bergop. De kans is groot dat er een sprinter met de roze trui vandoor gaat in de eerste etappe.