De allerlaatste KKD-speelronde: 10 vragen voor vrijdagavond

Brian Koglin is dit seizoen een erkend kaartenpakker in de Keuken Kampioen Divisie. © Orange Pictures
Het toetje in de vorm van de play-offs moet nog komen, maar vrijdag staat de laatste reguliere speelronde in de Keuken Kampioen Divisie op het programma.
De resultaten van de Limburgse clubs Roda JC, MVV en VVV-Venlo in hun laatste competitieduel zullen weinigen uit hun slaap gaan houden, zou je zeggen. Maar er moeten wel degelijk nog enkele brandende vragen beantwoord worden. Tien, om precies te zijn:

1. Wie wordt de play-off-tegenstander van Roda JC?

Roda JC is de enige Limburgse KKD-ploeg die in de play-offs gaat strijden om promotie. Excelsior of ADO Den Haag zal in de eerste ronde de opponent zijn. In 21 van de 27 mogelijke scenario's stuit de ploeg van Jurgen Streppel op Excelsior. En als Roda zélf wint van Telstar, heeft het ook nog kans om eerst uit en dan thuis te spelen, iets wat doorgaans als voordeel wordt gezien. Overleeft Roda de eerste ronde, dan wacht in de tweede ronde de nummer zestien van de Eredivisie.

2. Nestelt VVV zich in het linkerrijtje?

VVV gaat die play-offs mislopen, wat toch een teleurstelling zal zijn voor de achterban van de degradant uit Venlo. Een plek in het rechterrijtje van de KKD staat dan helemaal lelijk, maar dat kunnen Jos Luhukay en zijn troepen nog voorkomen. VVV is nu de nummer elf met 45 punten, twee meer dan Jong PSV maar één minder dan nummer tien FC Den Bosch. Om de Bosschenaren te passeren zal dat team punten moeten verspelen bij hekkensluiter Helmond Sport en moet VVV zelf Jong FC Utrecht kloppen. Daarover zometeen meer.

3. Nog één keer de Maldini van de Koel?

Niels Fleuren stamt uit een periode waarin het er voor VVV sportief allemaal iets florissanter uitzag. Bij de linksback, die ooit werd omgedoopt tot de Maldini van de Koel, beginnen de jaren echter te tellen. Met 490 duels en exact één doelpunt op de teller zou er vrijdag zomaar een eind kunnen komen aan de carrière van de huidig TOP Oss-speler, die we dreigen te verliezen aan de burelen van zijn huidige werkgever. Of plakt de 35-jarige Fleuren er tóch nog een jaartje aan vast? Laten we in ieder geval hopen dat hij, in tegenstelling tot 9 van de vorige 10 duels, vrijdagavond speeltijd krijgt.
Niels Fleuren (rechts) in duel tegen Jong AZ. © Orange Pictures

4. Verlengen met Verberne?

Tegenstander vrijdagavond van Fleuren en Oss is... MVV Maastricht. De Sterrendragers waren het lijdend voorwerp van wat liefkozend een overbruggingsjaar wordt genoemd. De Klaas Wels-derby in het Osse Kuipje vormt het sluitstuk van dat jaar, waarin MVV afscheid nam van Wels om vervolgens zijn assistent Maurice Verberne voor de groep te zetten. Onder leiding van Verberne lijkt voorzichtig een stijgende lijn te zijn ingezet en de Brabander haalde ondertussen ook nog zijn trainersdiploma. Maar mag hij na dit seizoen aanblijven als hoofdtrainer? Een goed optreden in Oss zou helpen.

5. Verdedigt Romain Matthys zijn perfect penaltypercentage?

Voor een goed resultaat is de medewerking van MVV-keeper Romain Matthys vereist. De goalie is misschien wel de revelatie van dit seizoen en zal ook komend seizoen bij MVV onder de lat staan. Een opmerkelijke statistiek: hij incasseerde nog geen enkele tegengoal uit een strafschop. Twee keer stond Matthys op de lijn om een penalty te pareren en twee keer kwam de keeper als winnaar uit die strijd. Dat prachtig percentage van honderd procent zal Matthys maar al te graag mee de zomerstop in willen nemen.
Romain Matthys hervat tegen PEC Zwolle (KNVB Beker) het spel met een doeltrap. © PubliciteitVisie

6. Worden de kaartenkoningen nog afgetroefd?

Meestal stuur je een kaart vanaf je vakantie-adres, maar bij een aantal KKD-spelers is het niet uitgesloten dat ze met een kaart op zak naar hun vakantie-adres afreizen. Neem VVV-captain Brian Koglin, die dit seizoen al 9 gele kaarten ontving en daarmee gedeeld koploper is in de KKD. En wie een kaartenranglijst maakt waarbij een rode kaart vijf punten oplevert, wijst MVV-verdediger Matteo Waem (6 keer geel, 1 keer rood) als competitiekoploper aan. De doorgaans betrouwbare verdediger is overigens ook de enige KKD-speler die twee eigen doelpunten liet noteren...

7. Dylan Vente in Roda's recordboeken?

Dylan Vente vindt zichzelf in een heel ander rijtje terug, namelijk het rijtje van de meestscorende Roda-spitsen in één seizoen. De aanvaller liet al 22 keer het netje bollen en zou het all-time record van de club kunnen aanvallen. Sanharib Malki scoorde er - op Eredivisie-niveau - ooit 25 in één jaargang, één meer dan Mario Engels (24 in de KKD) en John Eriksen (23 in de Eredivisie). Hij heeft in de thuiswedstrijd tegen Telstar dus een hattrick nodig om Malki te evenaren. En een hattrick scoren lukte Vente al twee keer dit seizoen, dus wie weet schrijft de spits vrijdag wel clubgeschiedenis.
Topscorer Dylan Vente van Roda JC Kerkrade. © Orange Pictures

8. Gaat VVV tóch nog een punt pakken tegen een beloftenploeg?

De recordboeken dreigen ook voor VVV. Of er in de geschiedenis van het betaald voetbal ooit een club in is geslaagd in één seizoen acht keer te verliezen van een beloftenploeg, is bij deze redactie niet bekend. Maar het is VVV in ieder geval nog niet overkomen. Het troosteloze rijtje zeperds tegen de Jong-ploegen dit seizoen: 0-1 en 0-2 tegen Jong AZ, 1-2 en 1-4 tegen Jong PSV, 1-3 en 1-6 tegen Jong Ajax en 1-2 tegen Jong Utrecht, dat ook vrijdag de tegenstander is. Misschien dat VVV een beroep kan doen op Utrecht-huurlingen Nick Venema en Rayan el Azrak om enerzijds hun broodheer pijn te doen, en anderzijds VVV van die deplorabele serie af te helpen.

9. Voorkomt de MVV-defensie een negatieve koppositie?

Nederlagen beginnen meestal bij tegendoelpunten, daar kan MVV dit seizoen over meepraten. Zowel qua nederlagen als qua tegentreffers zijn de Maastrichtenaren de nummer negentien in de KKD en het laatste wat de rood-witten willen, is om de rode lantaarn in die categorieën overnemen. Alleen FC Dordrecht (76) slikte meer tegentreffers dan MVV (75), terwijl Helmond Sport (23 verliespartijen) de enige ploeg is die vaker met nul punten van het veld stapte dan MVV (22 keer). Zaak dus voor de Maastrichtse defensie om de gelederen tegen Oss gesloten te houden!

10. Verlengt Roda de ongeslagen thuisserie van elf naar twaalf?

En als Roda JC hetzelfde doet, dan verlengt het haar indrukwekkende ongeslagen serie in het Parkstad Limburg Stadion. De Koempels verloren geen enkele van de laatste elf duels in Kerkrade; zeven keer werd er gewonnen, vier keer speelden de geel-zwarten gelijk. Het is de langste reeks sinds het seizoen 1995/1996, toen Roda vierde werd in de Eredivisie. Veel Roda-supporters zullen zich de laatste verliespartij op eigen veld wellicht niet herinneren: meer dan een half jaar geleden, op 23 oktober 2021 tegen FC Emmen (1-2). Het zou verrassend zijn als nummer voorlaatst Telstar vrijdag een eind maakt aan die sterke Roda-reeks.

Live

De wedstrijden Roda JC - Telstar, Jong FC Utrecht - VVV-Venlo én TOP Oss - MVV Maastricht beginnen vrijdag stuk voor stuk om 20:00 uur. Al die duels zijn dan live te volgen via L1 Radio.