Tom Dumoulin straalt bij rentree Giro d'Italia

Tom Dumoulin in Giro d'Italia © Kim Langeslag/L1
Tom Dumoulin komt bij de start van de Ronde van Italië in Boedapest handen tekort om naar fans te zwaaien en krabbels te zetten op bidons.
"Er zijn twee wedstrijden waar ik een heel warm gevoel van krijg: de Giro en de Amstel Gold Race", zegt de Maastrichtenaar met een grijns op zijn gezicht.

Winnaar

De fans in Boedapest zijn de oud-winnaar van 2017 nog niet vergeten. De tijdritspecialist deed in 2018 opnieuw een gooi naar de overwinning, maar toen werd hij tweede achter Chris Froome. In 2019 moest hij in de vijfde etappe afstappen met een knieblessure.

Tijdrit

Het voorjaar van Dumoulin was niet zoals gehoopt. Hij mistte door een coronabesmetting de Strade Bianche en stapte af in de Ronde van Catalonië. Maar hij heeft veel vertrouwen gekregen van zijn trainingskamp op hoogte in Spanje. "Ik heb echt het gevoel dat ik een goed niveau heb om in de tijdritten met de besten mee te kunnen. Ik hoop heel erg naar huis te kunnen gaan met een overwinning in een etappe." Zaterdag is de eerste tijdrit van 9,2 kilometer dwars door het centrum van Boedapest.

Passie en vuur

De 31-jarige Maastrichtenaar weet nog niet goed hoe hij ervoor staat in het gevecht om het klassement. "Het is een beetje koffiedik kijken. Het is wel mijn doel en daar ga ik ook volle bak voor maar ik kan niet voorspellen of dat gaat lukken." Voor Dumoulin voelt de start vrijdag als thuiskomen. "Ik hou van de Giro. Het is altijd chaos, maar de mensen van de organisatie zijn vol passie en vuur. Dat past bij mij, hier houd ik meer van dan wanneer alles strak op de minuut nauwkeurig alles geregeld is."