Miami loopt warm voor Max: 'Soms moeten de handschoenen uit'

Max Verstappen balt zijn vuist na wéér een F1-racezege. © Red Bull Content Pool
Na een formidabel weekend in Imola hoopt Max Verstappen dit weekend te pieken in Miami. De wereldkampioen wordt daar in ieder geval met open armen ontvangen.
Verslaggever Maurice de Heus peilde in de Amerikaanse miljoenenstad de status van Verstappen bij twee mannen waar het racebloed door de aderen stroomt: International GT-rijder Scott Vanacore en Troy Flis, die als teameigenaar in de Sportscar-kampioenschappen werkte met de Nederlandse topcoureur Renger van der Zande.

Terreinwinst

Het is voor het eerst dat het Formule 1-circus neerstrijkt in Miami, Florida. Racefanaten associëren de staat vooral met het bekende NASCAR, de gerenommeerde Amerikaanse stockcar-racingklasse die iedere jaargang geopend wordt op de in Florida gelegen iconische Daytona International Speedway. Maar de Formule 1 wint terrein ten opzichte van NASCAR en IndyCar, de andere Amerikaanse racegigant.

Tweede Amerikaanse GP

Dat is aan een aantal zaken te danken. Zo trekken spannende kampioenschappen logischerwijs veel publiek en daar is de ontknoping van afgelopen seizoen, waarin Verstappen in de allerlaatste raceronde zijn rivaal Lewis Hamilton aftroefde, een voorbeeld van.
Maar vooral het feit dat de F1 sinds 2017 in Amerikaanse handen is, het succes van de jaarlijkse grand prix in het Texaanse Austin én de Netflix-serie Drive to Survive zijn triggers voor een tweede Amerikaanse grand prix gebleken.

Druk opvoeren

De GP van Miami is de vijfde grand prix van het seizoen. Verstappen gaat daar proberen de druk op WK-leider Charles Leclerc (Ferrari) verder op te voeren. In het vorig raceweekend nam hij een hap van 19 punten uit zijn achterstand op de Monegask, die nu nog 27 punten bedraagt. De Red Bull-coureur zal op het Miami International Autodrome in een helm met een speciaal design verschijnen.

Respect

Troy Flis, eerder manager van het Daytona Spirit Racing Team en nu fabrikant van Mazda race-cars, heeft vooral veel waardering voor het improvisatietalent van Max Verstappen. "Zijn auto is nog niet top, en toch weet Max er het maximale uit te halen. Dat spreekt ons aan als racers, we herkennen dat gevoel. Als het licht op groen springt, tellen geen excuses meer. Dan wil je winnen", aldus de Mazda teammanager, die met de Nederlander coureur Renger van der Zande nog een overwinning noteerde op Laguna Seca.

Honkbalpitcher

Verstappen dompelde zich, samen met teamgenoot Sergio Perez, donderdag al onder in de Amerikaanse sportcultuur. Hij opende met de ceremonial first pitch, een rol speciaal weggelegd voor beroemdheden die een honkbalwedstrijd bezoeken, het MLB-duel tussen de Miami Marlins en de Arizona Diamondbacks.
Max Verstappen in de rol van honkbalpitcher. © ANP

Pitlane

L1's autosportprogramma Pitlane blikt donderdag uitgebreid vooruit op het nu al bijzondere raceweekend. In de show wordt het circuit verder uitgelicht en komt ook Verstappen zelf aan het woord over de wedstrijd in Miami. Pitlane is vanaf 12:00 uur te bekijken op de websites van 1Limburg, L1 en YouTube.