Oranjevrouwen tegen Portugal vanwege schorsing Rusland

Oranje Leeuwinnen © Orange Pictures
De Oranjevrouwen spelen op het EK voetbal in Engeland komende zomer in de groepsfase tegen Portugal in plaats van tegen Rusland, omdat de UEFA de schorsing van de Russische voetbalbond in stand houdt.
Portugal werd door Rusland uitgeschakeld in de play-offs en mag nu alsnog meedoen. De wedstrijd tegen Portugal staat op 13 juli op het programma in Leigh. De Oranje Leeuwinnen spelen hun openingswedstrijd op 9 juli tegen Zweden. De Limburgers Lieke Martens, Dominique Janssen, Lynn Wilms, Romée Leuchter en Janou Levels maken geregeld deel uit van de selectie van bondscoach Mark Parsons.

Europese toernooien

Russische teams mogen komend seizoen ook niet meedoen aan Europese toernooien bij zowel de mannen als de vrouwen. De Russische ploegen zijn eveneens uitgesloten van deelname aan de Nations League, het EK voor spelers onder 21 jaar, de kwalificatie voor het WK voor vrouwen en alle jeugd- en zaalvoetbaltoernooien. Het Russische EK-bid voor 2028 of 2032 is ook door de UEFA stopgezet.

Schorsing

De UEFA schorste de Russische bond eerder dit jaar vanwege de invasie in Oekraïne. Rusland viel het buurland op 24 februari binnen en bezet nog steeds delen in het oosten van het land.

Wit-Rusland

Over Wit-Rusland, een bondgenoot van Rusland, is niets bekendgemaakt. De UEFA oordeelde in februari dat Belarus alle thuiswedstrijden op neutraal terrein moet spelen. De Oranjevrouwen weigerden begin april tegen Belarus aan te treden voor de WK-kwalificatie, vanwege de oorlog in Oekraïne.