Fortuna-speler Gladon: 'Vier punten nodig voor handhaving'

Paul Gladon (midden) in de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam © Niels van Renen
Speler Paul Gladon denkt dat Fortuna Sittard nog vier punten nodig heeft om zich te verzekeren van handhaving in de Eredivisie. "Uiteindelijk zal moeten blijken hoe het gaat lopen."
De Fortuna-spits was maandagavond te gast in het L1-programma AvondGasten Sport en sprak daar over de komende spannende weken.

Ontknoping

De degradatiestrijd in de Eredivisie nadert zijn ontknoping. Fortuna Sittard staat op de vijftiende plaats, een plek die op dit moment voldoende is om ook volgend seizoen in de Eredivisie te spelen. Het gat met de concurrenten is echter niet groot. Concurrenten PEC Zwolle, Sparta Rotterdam en WIllem II staan allemaal op drie punten achterstand van de Sittardenaren en hebben een beter doelsaldo. Gladon deed in AvondGasten Sport een voorspelling hoeveel punten Fortuna nog nodig heeft: "Met vier punten denk ik dat je het zeker redt."

Ontbijt

Gladon en zijn teamgenoten spreken regelmatig over de diverse programma's van de vier clubs. "Wij hebben het er 's ochtends over bij het ontbijt. Het is gewoon heel moeilijk om er iets van te zeggen. Zeker als je weer ziet dat RKC zondag met 3-1 wint van FC Groningen. Dus het belangrijkste blijft om zelf punten te halen."

Play-offs

Oud-voetballer Tom Daemen is het eens met Gladon. "Er valt niks te zeggen over die puntenaantallen. Het is ook een bizar seizoen als je ziet dat het verschil tussen de twee play-offs klein is." Daarmee doelt Daemen op het feit dat het gat tussen plek acht (play-offs Europees voetbal) en plek zestien (play-offs promotie/degradatie) slechts tien punten is.

Flow

Afgelopend weekend pakte alleen Sparta een punt, de overige drie ploegen verloren. Fortuna Sittard deed dat tegen Feyenoord (1-3). "We hoopten tegen Feyenoord iets te halen, maar dan moet je zelf ook goed zijn en de tegenstander moet iets laten liggen", zegt Gladon terugkijkend op die wedstrijd. "We zitten de laatste weken in een goede flow en haalden voor Feyenoord zeven punten uit drie wedstrijden. Dus dan is het wel leuk om dit soort wedstrijden te spelen en is het gevoel in het team ook goed."

Doelsaldo

Op 15 mei, als de laatste speelronde op het programma staat, kan doelsaldo weleens doorslaggevend worden. Fortuna heeft op dit moment het slechtste doelsaldo (-32). Gladon is zich bewust van het slechte doelsaldo. "Stel dat in de laatste speelronde een concurrent wint en wij verliezen dan passeert een andere ploeg je op doelsaldo. Daarom wilden we tegen Feyenoord ook een bonuspunt pakken. Maar we hebben alles zelf in de hand."