Kostbare en verdiende zege voor Fortuna op Eagles

Publiek Fortuna Sittard bij winst op Go Ahead © Niels van Renen
In eigen stadion heeft Fortuna Sittard zondagmiddag goede zaken gedaan door met 1-0 te winnen van Go Ahead Eagles. Winst was nodig want de concurrentie pakte eveneens drie punten in de strijd tegen degradatie. Zian Flemming scoorde het enige doelpunt voor rust.
PEC Zwolle won bij RKC (0-2) en Willem II, de ploeg van coach Kevin Hofland, won in Tilburg met 1-0 van Vitesse. Sparta verloor vrijdagavond al met 2-0 van FC Twente en staat nu laatste in de eredivisie. Fortuna passeert RKC op de ranglijst en stijgt naar de 14e plek.

Druk

De druk voor het team van Sjors Ultee was groot, deels door die resultaten. De coach koos voor dezelfde elf als vorige week tegen Sparta (3-0). Spits Paul Gladon was toen de man-van-de-wedstrijd met twee doelpunten. Ook tegen Go Ahead scoorde hij, maar zijn vroege treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Fortuna had in de beginfase nog moeite om met combinatievoetbal Eagles vast te zetten en hanteerde veelal de lange bal. Dat veranderde snel.

Openingstreffer

Tijjani Noslin was dicht bij het openingsdoelpunt maar zijn inzet ging naast en over. In de 22e minuut was het wel raak. Zian Flemming kwam aan de rechterkant op en schoot vanaf rand 16 meter op het doel. Zijn bal werd aangeraakt door Eagles-speler Bas Kuipers en zeilde zo over doelman Noppert in het doel, 1-0.
Fortuna had daarna nog een paar goede mogelijkheden. Een hachelijke situatie voor het Deventer doel speelde zich net voor een half uur spelen af, maar het schot van Deroy Duarte werd door Rommens geblokt. Go Ahead kwam er in het restant van de eerste helft aanvallend niet meer aan te pas en dus gingen beide ploegen rusten met die 1-0 stand.

Thee

Paul Gladon had de eerste kans voor Fortuna na de thee, maar zijn inzet ging naast. Tijjani Noslin miste daarna een volgende mogelijkheid. Na een uur spelen gebeurde er van alles. Eerst raakte een schot van Mats Seuntjens de paal. Vervolgens blesseerde Dimitrios Siovas zich en moest vervangen worden door Roel Janssen. Daarna weer een doelpunt voor Fortuna, maar ook deze werd afgekeurd. Pogingen van Tekie en Tirpan bleven zonder resultaat. Fortuna verzuimde om op een veilige(re) marge te komen.

Extra verdediger

Hoewel de Deventer ploeg zich bij een goed resultaat kon mengen in de strijd voor de plekken die recht geven op Europees voetbal, was de ploeg niet dreigend. Toch wisselde Fortuna-trainer Ultee aanvaller Noslin voor verdediger Andreas Samaris. De Griekse routinier kwam als extra verdediger de defensie versterken.
Een 'slot-offensiefje' van Eagles volgde. Verdediger Nigel Lonwijk kwam aanvaller Gladon vervangen. Yanick van Osch pakte nog een goed schot en de krappe maar verdiende zege van Fortuna kwam ook in de zes minuten extra tijd niet in gevaar.