Dominante Verstappen wint en profiteert van misser Leclerc

Verstappen scheurt over de kerbstones in Imola. © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft zondag nog maar eens laten zien dat hij prima in staat is races te winnen wanneer materiaalpech hem bespaard blijft. Hij won op overtuigende wijze de GP van Emilia-Romagna.
Nadat hij zaterdag op het circuit van Imola al de sprintrace had gewonnen, stond er zondagmiddag helemaal geen maat op de Red Bull-coureur, die maar liefst 34 WK-punten opstrijkt in één weekend. WK-leider Charles Leclerc maakte de middag voor Verstappen nog mooier door in het slot van de race de fout in te gaan en daarmee een lading punten te verspelen.

Start-debacle voor Ferrari

Verstappen, die in twee van de vorige drie GP's met technische problemen was uitgevallen, begon de race op het natte asfalt van Imola op de eerste startplek, vóór Leclerc. De Ferrari-coureur verprutste zijn eerste meters en werd direct gepasseerd door Perez (Red Bull) en Norris (McLaren), om zo terug te vallen tot de vierde plek. De start van de andere Ferrari-coureur verliep nóg dramatischer: Carlos Sainz botste met Daniel Ricciardo (McLaren) en de Spanjaard strandde in de grindbak.

Bijna opgedroogd

Het regende op dat moment niet, maar de baan was wel nog verraderlijk glad door de eerdere neerslag. Toen het asfalt vrijwel droog besloot iedereen de intermediate-band te wisselen voor de droogweerbanden. De opgestoomde Leclerc probeerde met een latere wissel Perez te verschalken in de strijd om de tweede plaats en kwam ook vóór de Mexicaan terecht, maar Perez haalde de Ferrari-coureur direct weer in.

Marge uitgebouwd

Zo reden de Red Bull-bolides op de eerste en tweede plek en had Verstappen inmiddels een voorsprong van ruim zeven seconden opgebouwd. Verstappen was ook duidelijk de snelste man op het circuit en bouwde de marge verder uit tot zo'n vijftien seconden. Leclerc koos twaalf rondes voor het eind voor nog een pitstop en daar gingen Perez en Verstappen in mee. Het gaf Leclerc de gelegenheid de druk op Perez op te voeren.

Leclerc de fout in

En op dat moment overspeelde Leclerc zijn hand: de WK-leider nam té veel risico en schoof van de baan, moest zijn voorvleugel laten vervangen en viel terug naar de negende positie. Uiteindelijk reed hij nog naar de zesde stek, waarmee hij slechts 8 punten greep. Dat deed hij ver achter de Red Bulls van nummer twee Perez en leider Verstappen, die onbedreigd over de streep kwam en ook nog de snelste rondetijd pakte.

Sprint

Verstappen won zaterdag de sprintrace in Italië, na een mooi duel met Leclerc. In de voorlaatste ronde van de wedstrijd passeerde hij de Monegask en eiste daarmee acht WK-punten op, één meer dan de Ferrari-coureur die als tweede over de streep kwam. Zondag kwamen daar voor Verstappen dus nog 26 WK-punten bij, waarmee hij in twee dagen tijd van de zesde plek in de WK-stand opklom naar de tweede positie. Zijn achterstand ten opzichte van Leclerc is geslonken van 46 naar 27 punten.

Miami

De volgende race is over twee weken in de Verenigde Staten. Dan komen de F1-coureurs voor het eerst in actie op het gloednieuw stratencircuit van Miami.