Verstappen wint sprintrace op Imola na late inhaalactie

Max Verstappen op het circuit op Imola © Red Bull Content Pool
Max Verstappen heeft de Formule 1-sprintrace op het circuit van Imola gewonnen. De Limburger wist Charles Lecerc in de voorlaatste ronde in te halen en de zege voor zich op te eisen.
Daardoor start Verstappen zondag vooraan tijdens de Grand Prix van Emilia-Romagna en loopt hij een puntje in ten opzichte van Leclerc in het WK-klassement.

Start

Verstappen begon op het droge circuit in Italië voor het eerst dit seizoen vanaf poleposition na zijn snelste tijd in de kletsnatte kwalificatie van vrijdag. Naast de Limburger stond WK-leider Charles Leclerc op de eerste startrij. Vooraf werd verwacht dat de start cruciaal zou zijn en dat was ook het geval. Leclerc kende een goede start en was Verstappen nog voor de eerste bocht ruimschoots voorbij. De Limburger moest zelfs nog hard werken om Lando Norris achter zich te houden. Lerclerc wist ondertussen een gaatje te slaan.

Safetycar

Dat gaatje werd niet veel later ongedaan gemaakt door een crash van Zhou Guanyu. De schade was zo groot, dat een safetycar de baan op moest komen. Bij de herstart kende Leclerc, niet voor het eerst dit seizoen, een goede hervatting van de race. Hij wist direct een gat te slaan met Verstappen, waardoor de Limburger niet in de DRS reed van de Monegask en geen aanval kon plaatsen.

Pérez

Daarachter wist de teamgenoot van Verstappen, Sergio Pérez, op te stomen naar de derde plek door enkele inhaalacties. Inhalen moest ook Ferrari-coureur Carlos Sainz, die crashte tijdens de kwalificatie en daarvoor vanaf de tiende plek moest starten. De Spanjaard finishte uiteindelijk als vierde.

Groeiend gat

Vooraan groeide het gat tussen Leclerc en Verstappen naar ruim 1,5 seconden, waardoor de strijd om de eerste plek leek gestreden. Verstappen wist echter het gaatje te dichten en kwam binnen de DRS-zone van de Monegask. De Limburger kwam op drie ronden van het einde op de staart van Leclerc en kon bij het ingaan van de voorlaatste ronde de eerste echte aanval plaatsen en Leclerc met een uiterste inspanning passeren.
Daarna reed Verstappen snel weg bij Leclerc en kon hij de sprintrace winnend afsluiten en de eerste startpositie veroveren voor de race van zondag. Leclerc eindigde als tweede voor Pérez. Naast de winst zal Verstappen ook tevreden zijn over het feit dat hij mee kon met Leclerc en de Ferarri-coureur kon passeren aan het einde van de race.

WK-klassement

Door de overwinning is Verstappen ook een plekje gestegen in het WK-klassement. Lewis Hamilton eindigde als 14e en pakte geen punten, waardoor Verstappen nu vijfde staat in het klassement met 33 punten. WK-leider Leclerc heeft 78 punten.

Sprintraces

Net als afgelopen jaar zijn er drie sprintraces in de Formule 1. Tijdens een sprintrace wordt een derde van de gebruikelijke race-afstand gereden. De uitslag van de sprintrace bepaalt de startvolgorde van de race van zondag. Daarnaast zijn er WK-punten te verdienen. Dat zijn er meer dan afgelopen jaar. Toen kreeg de winnende coureur drie WK-punten, dit jaar zijn dat er acht. Een andere wijziging is dat er meer coureurs punten kunnen verdienen tijdens de sprintrace. Vorig jaar kregen alleen de eerste drie coureurs punten, nu zijn dat de eerste acht coureurs.

Live

De Grand Prix van Emilia-Romagna begint zondag om 15:00 uur en is live te volgen op L1 Radio en in een liveblog op 1Limburg.
Bekijk het L1-autosportprogramma Pitlane met een voorbeschouwing op de race: