Gravel Series Limburg onderdeel van nationale wedstrijd

Gravel Series Limburg onderdeel van KNWU-wedstrijd © George Deswijzen
Aan de Gravel Series Limburg wordt in de komende editie, naast de al bestaande toertochten, ook een wielerwedstrijd toegevoegd.
Het is de derde race in een serie van vijf officiële wedstrijden onder auspiciën van de KNWU.

Onverharde paden

De Gravel Series Limburg is een evenement waarbij de wielrenners over gravel en onverharde paden rijden in het Zuid-Limburgse Heuvelland en in de Limburgse grensstreek.
Dat ziet er zo uit:

Nationaal

In Banholt wordt op 10 september a.s. gereden over een afgesloten parcours van tien kilometer en de deelnemers kunnen zich dan kwalificeren voor het Nederlands Kampioenschap dat op 22 oktober op de kalender staat in het Gelderse Epe.

Zwaar

Scherprechter in de route is de beklimming van de Molenweg die de heren maar liefst tien maal en de vrouwen zes maal dienen te beklimmen. "Het parcours is loodzwaar", zo legt Lars Toma namens de organisatie uit. "De ondergrond varieert enorm, de breedte van de paden ook en per ronde worden er ook 100 hoogtemeters afgelegd. Een parcours waarmee we onze ambities voor de organisatie van het NK 2023 nadrukkelijk kracht bij zetten."

Populair

De wedstrijd is onderdeel van een compleet weekend in de gemeente Eijsden-Margraten. Al sinds 2017 wordt er over diverse afstanden en voor verschillende leeftijden gefietst in een discipline die de afgelopen jaren enorm gegroeid is.

Duurzaam

Eijsden-Margraten, en daarmee ook Banholt, is in bezit van een Citta Slow certificaat. Daarin staan de omgeving en de streek centraal. "Het is een prachtige regio om naast de toertocht ook een wedstrijd te organiseren", vertelt mede-organisator George Deswijzen. "We hebben een prima relatie met de bewoners en ondernemers en dat willen we graag zo houden. Dat is mede het resultaat van een zorgvuldige en duurzame aanpak. Het dorp blijft bereikbaar tijdens het weekend en de hotelkamers zijn goed gevuld. Denk daar het fraaie landschap bij en je hebt een perfect plaatje."

Wielerweekend

En daarmee staat Banholt tijdens het weekend van 10 en 11 september 2022 volledig in het teken van wielrennen. Met naast de wedstrijd op zaterdag ook drie verschillende toertochten en op zondag verschijnen zo'n 200 kinderen aan de start voor de Kids MTB Ride Race.