Europees ticket lonkt: Flekken met Freiburg naar bekerfinale

Mark Flekken pareert met de voeten een inzet van HSV-aanvaller Bakery Jatta. © ANP
Doelman Mark Flekken mag zich, net als zijn club SC Freiburg, gaan opmaken voor zijn eerste bekerfinale op het allerhoogste niveau.
Freiburg en de keeper uit Bocholtz waren in de halve finale van de DFB Pokal duidelijk te sterk voor Hamburger SV: 1-3.

Snel beslist

Het duel viel al snel de kant van Flekken en Freiburg op. Binnen 17 minuten stond het al 0-2 in het Hamburgse Volksparkstadion door treffers van Nils Petersen en Nicolas Höler. Na ruim een halfuur voetbal maakte Vincenzo Grifo er, na een discutabel besluit van de scheidsrechter, uit een penalty ook 0-3 van.

Vissen

Ondanks het krachtsverschil werd doelman Flekken ook aan het werk gezet. Drie keer voorkwam hij een tegentreffer, met als hoogtepunt een knappe reactie met zijn voeten op een schot van HSV-middenvelder Anssi Suhonen. Vlak voor tijd moest Flekken alsnog vissen, toen spits Robert Glatzel namens de thuisploeg ongehinderd mocht inkoppen. Het leidde zichtbaar tot irritatie bij de kansloze keeper.

Berlijn

De late treffer hielp HSV niet meer in de wedstrijd en dus kon de finaleplaats gevierd worden door Flekken en Freiburg. Woensdag wordt in de andere halve finale tussen RB Leipzig en Union Berlin duidelijk wie de tegenstander wordt in de eindstrijd, op 21 mei in het Olympiastadion in Berlijn.

Europa League of Champions League

Mede door de winst dinsdagavond kan Freiburg nu Europees voetbal haast niet meer ontgaan. De winnaar van de DFB Pokal plaatst zich immers rechtstreeks voor de Europa League. In de Bundesliga staat Freiburg met nog vier duels te gaan vierde en ook die plek zou recht geven op een Europa League-ticket. Wanneer Flekken en de club uit het Zwarte Woud nog één plekje weten te klimmen in de competitie, kwalificeren zij zich zelfs voor de Champions League.

Oranje

Het zou voor Flekken de eerste keer zijn dat hij zich in het internationale clubvoetbal kan laten zien. 2022 is een topjaar voor de Limburgse doelman, die met Freiburg boven verwachting presteert en zijn sterke optredens beloond zag worden met een debuut in het Nederlands Elftal, waarvoor hij inmiddels twee keer uitkwam. Een plek in de selectie voor het WK, in november in Qatar, lonkt voor de Bocholtzenaar.